Miután az előző cikkemben tisztáztuk, hogy mi a kereskedés célja, ideje belevágni. Tisztán emlékszem a kezdeti lépéseim nehézségeire. Mindenfelé próbálkoztam és igyekeztem megérteni a tőzsde nyelvezetét és világát. Elképesztő mennyiségű információ zúdult rám minden nap és alig győztem azokat rendszerezni és kihámozni belőlük a lényeget.

eligazodás a tőzsdénHa már túl vagy az első lépéseken akkor gondolom ismerős érzés, hogy az elején azt sem tudtad merre indulj el. Így az évek távlatából visszatekintve tudom, hogy melyek azok a kérdések, amiket az elején ha tisztáztam volna magamban, akkor nem futottam volna bele olyan sok zsákutcába. Utólag visszatekintve nyilván minden nagyon egyszerű…:)

Azért, hogy neked ne kelljen annyi felesleges kört megfutnod, összegyűjtöttem néhány olyan kérdést, amelynek megválaszolásával közelebb kerülhetsz a hozzád illő instrumentum kiválasztásához.

1. Napi hány órád van kereskedni?

Ha naponta kevés időt szánsz a kereskedésre, akkor eleve felejtsd el a daytrading stratégiákat, inkább a swing (napon túli) kereskedés irányába indulj el, amire kiváló eszköz lehet a deviza,  részvény és index termékek.

2. Mennyire vagy impulzív, türelmetlen alkat?

Ha nagyon türelmetlen vagy és akkor érzed magad “hasznosnak” ha sokat “teszel” akkor számodra ideális lehet a daytrading feltéve ha van is rá időd, ld. első kérdést. Ha nyugodtabb típus vagy akkor ismét a swing kereskedés lehet a megfelelő irány.

3. Mekkora összeggel kívánsz kereskedni?

Ha ez az összeg kevesebb mint 10.000 USD, akkor alapból kizárnám a részvény és határidős piacokat, marad a deviza és az opció. Ha ennél jóval magasabb összeggel indulsz el akkor bármelyik termék számításba kerülhet. Opció esetén a minimális összeg, amivel érdemes elindulni az 5.000 USD.

4. Hazai vagy külföldi piac érdekel?

Ez a kérdés nyilván alapvetően meghatározza az adott tőzsdét és brókercéget / platformot. Ha pörgésre vágysz és valóban magas likviditásra, akkor ajánlom a devizát vagy az amerikai részvényopciós piacot. Amennyiben a hazai papírok vonzanak, nyilván a BÉT lesz a neked megfelelő piac.

5. Irányt szeretnél kereskedni, vagy iránysemlegesen?

Eleinte nem is tudtam, hogy ezt a kérdést is fel lehet tenni, mert abban a hitben voltam, hogy csak akkor lehet profitot realizálni, ha az ember eltalálja a piaci irányt. Azóta már tudom, hogy ennél vannak sokkal nyugodtabb és kiegyensúlyozottabb módszerek, amire sajnos csak az opciók alkalmasak. Az átlag kereskedési instrumentummal többnyire akkor lehet pénzt keresni ha emelkedő piacon veszünk vagy eső piacon eladunk. Az opciós piacon akkor is tudok pénzt keresni, ha arra tippelek, hogy “hol nem lesz az árfolyam”, azaz pl. “nem fog tovább emelkedni”, de nem akarok se célárat tippelni, se irányt. De ezeket majd későbbi cikkekben részletesebben kifejtem. A lényeg egyelőre az, hogyha az iránykereskedés érdekel, akkor bármelyik instrumentum közül válaszhatsz, ha viszont az iránymentes kereskedés lehetősége vonz, akkor kizárólag opciókkal tudsz elindulni az úton.

Az egyik legfontosabb momentum a sikerhez vezető úton, hogy megfelelően válaszd ki a stílusodnak megfelelő kereskedési terméket, stratégiát és időtávot. Olyan kombináció mellett tedd le a voksod, amivel komfortosan érzed magad. Nyilván eleinte nem fogod tudni melyik az, ezért ki kell néhányat próbálnod, de ha a fenti kérdéseket tisztázod, akkor a fókusz tisztább lesz és aszerint fogsz tudni elindulni.

Szerző: OpcioGuru Gery