Erre a kérdésre számos indokot lehetne felsorolni mostanság, ezek közül válogatunk néhányból.

Kezdjük az egyik legfrissebb adattal, mely jócskán hozzájárult a részvénypiacok pénteki zakójához. A Non-Farm Payrolls adat minden hónapban az egyik leginkább várt és legnagyobb figyelemel kísért makroadat, amelyet nyilvánosságra hoznak. Ezúttal a piaci konszenzus 150K körül volt, ezzel szemben az aktuális érték 69K lett. Vagyis ennyi munkahely teremtődött az USA-ban az elmúlt hónapban. Több szempontból is trükkös ez az adat. Egyrészről, mert a szezonális ingadozások kiegyenlítésére, mindig korrigálják az adatot, másrészről korrekció történik a születések/elhalálozások tekintetében is. Az adat önmagában is bődületesen gyenge, de ez csak tovább fokozódik, ha elmélyülünk a korrekciós tényezők hatásán az idei évre (ezt most nem tesszük meg).

Érdekes piaci pletyka keringett egyébként az péntek délben, nem sokkal az adat előtt, arról, hogy a várakozásoktól jelentősen el fog maradni. Ennek alapja, nem bennfentes információ volt, hanem az elmúlt időszakban meg lehetett figyelni egy olyan jelenséget, hogy a T-Note 5 bázispontos hozamcsökkenését megközelítőleg 50K-val rosszabb Non-Farm Payroll adat követ. A pénteki napot a megfigyelt elmozdulás 9 bázispont volt és ez elég hűen tükröződött a közel 80 ezres eltérésben is.

Mi lehet a pozitívum ebben az adatban? Az, hogy ez már kellően rossz érték ahhoz, hogy a FED részéről újabb monetáris lazítás és gazdasági stimuláció érkezzen.

Egy másik aggasztó jelenség a hozamok alakulása. Az elmúlt héten mind a T-Note, mind a Gilt, mind a Bund árfolyama új csúcsra száguldott. Vagyis a hozamok tovább estek. Olyannyira, hogy a hét folyamán a 2-éves német Schatz már negatív hozammal is forgot. Vagyis aki ilyen értékpapírt vesz, az fizet azért, hogy kölcsönadja a pénzét (ezt azért teszi, mert biztonságos helynek véli a német államadósságot). Ugyanakkor a pénteken a hozamgörbe rövidebb vége már nem tudott tovább esni, viszont a 10 éves papírokat szétszedték a délelőtt folyamán, vagyis a hozamgörbében további flattening volt megfigyelhető.

A német hozamgörbe forrás:bloomberg

Mindezek után nézzünk rá a piacokra!

DAX Futures

A hét nagy részében még kitartott a 200 napos mozgóátlag támasza, pénteken azonban elemi erővel törte le az árfolyam. Az értékvesztés meghaladta a 3.5%-ot és teli piros gyertyával, a pszichológialiag is fontos 6000-es szint közelében zárta a hetet. Az indikátorok továbbra sem jeleznek semmi jót. A nagy esés után egy korrekciós mozgás könnyen elképzelhető, a legfontosabb ellenálás pedig a 200MA 6230 magasságában.

EuroStoxx50 Futures

Az EuroStoxx50 Futures árfolyama már réges régen elhagyta a 200-as mozgóátlag támaszát, így “zavartalanul” lépegethet egyre mélyebbre. Új heti mélyponton zárt és a bűvös 2K-s szint sincsen már messze. Az indikátorok jelzése változatlanul negatív, ráadásul egy death cross is formálódik, vagyis az 50 napos mozgóátlag éppen felülről készül metszeni a 200-as mozgót, mely a klasszikus technikai elemzésben erős eladási jelzés.

e-mini S&P500

Nem alakult jól a hét a tengerentúli piacokon sem, az S&P 500 Futures két komoly eső napot bemutatva megérkezett a 200-as mozgóátlagához. E tekintetben (mármint a zuhanás szempontjából) Európa már jóval előrébb tart, de ha ez a fontos támasz elesik 1275 környékén, akkor komoly eladási hullám jöhet. Az indikátorok itt is negatív képet festenek, így most a figyelem az említett mozgóátlag szintjére szegeződhet.

Bund Futures

Megkezdődött a begyorsuló szakasza a 10-éves német állampapír határidős árfolyamában. Már az elmúlt hetekben is folyamatos, erős emelkedést láthattunk, az elmúlt hét viszont merőben más jellegű mozgást hozott. Agresszív vételek, nagyobb napi kereskedési sávok és még meredekebb emelkedés. Már régebb óta úgy tűnik, hogy esedékes lenne egy korrekció és ez továbbra is fennáll, azonban az ilyen jellegű mozgásoknál nagyon nehéz a begyorsulás inflexiós pontját megtippelni.

 10-yr T-Note Futures

A német papírhoz hasonló mozgást láthatunk az amerikai T-Note Futures esetében is. A hét második felében nagyon agresszív emelkedés és begyorsuló mozgás. Az indikátorok továbbra is pozitív jelzés mutatnak.

EURUSD

Az EURUSD árfolyamával kapcsolatban elsődlegesen azt vártuk, hogy a csökkenő háromszögből való letörést követően minimálisan az 1.2617 környéki, korábbi éves mélypontot éri el. Ezt jócskán túlteljesítette a jegyzés és az elmúlt héten már bőven az 1.23-as tartományban is mozgott. Nagyon feszítettnek tűnik a mozgás, melyből komoly felpattanás jöhet. Nem feltétlen fundamentális okokból, hanem a technikai szempontok mellett fontos észben tartani, hogy az elmúlt időszakban hatalmas euró-short állomány épült ki, melyet ha zárni kezdenek, akkor könnyen produkálhat short-squeeze-t.

Brent Futures

Férfiasan bevallva, nem számítottam ilyen mértékű vérengzésre az olaj piacán. A 200-as mozgóátlagról semmiféle korrekció nem történt, a támasz letörését követően pedig irdatlan szakadás. Ráadásul itt is begyorsuló mozgást hozott a hét második fele, amelyben az erősödő dollár is segítette a zuhanást. Mindenesetre ismét 100 dollár alá került a jegyzés. Az elmúlt három nap nagyon feszítettnek tűnik, az indikátorok is bődületes mélységben, így egy korrekciós mozgás esedékes lenne, ráadásul legalább a kerek 100 dolláros szintet illene visszatesztelni.

Összességében tovább romlott a piacok egészsége. A részvénypiac Európában meglódult lefelé és most már Amerikában is csúnyább a kép. Ugyanakkor érdemes azon elgondolkozni, hogy az egyre olcsóbb részvények és az egyre drágább kötvények meddig férhetnek meg egymás mellett. Nem tartom ugyanis valószínűnek, hogy egy 1.4-1.3%-os 10 éves kötvény nagyon vonzó lenne hosszabb távon. Ugyanakkor a részvénypiaci korrekció kecsegtetőbb lehetőségeket tartoghat, főként, ha újabb gazdasági stimulus érkezik. (és itt nyilván inkább az amerikai részvényekre és a FED-re gondolok, nem pedig a görög vagy spanyol részvénypiacra.)

Sikeres kereskedést kívánok erre a hétre is!