Lezárult a többségi tulajdonos Servier 28 ezer forintos ajánlata az EGIS kisrészvényeseinek. Egy esetleges kiszorításra, akár három hónapot is várnunk kell.

Tegnap lezárult az EGIS többségi tulajdonosának ajánlata, amit 28 ezer forintos áron tett a kisrészvényeseknek. Az eredményre azonban még várnunk kell néhány napot, amíg a Servier közzé nem teszi, hogy mennyi részvényt gereblyézett össze.

Az 55 százalék már biztos

A részvények felajánlására október 2. és november 5. között volt lehetőség, s az ellenértéket legkésőbb november 12-ig fizetik ki azoknak, akik éltek ezzel az ajánlattal. Fontos körülmény, hogy az ajánlati felhívásban nem szerepelt elállási jog, vagyis mindenképpen megveszik a részvényeket azoktól, akik ezt felajánlották.

Annyi bizonyos, hogy a Servier részesedése a gyógyszercégben meghaladja az 55 százalékot, mert a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. Igazgatósága úgy döntött: értékesítik a Nyugdíjreform és Adósságcsökkentő Alaptól átvett közel 5 százalékos részesedést. Ami az ajánlati áron 10,33 milliárd forintot jelent.

Lehetséges forgatókönyvek

Az ajánlattétel a Servier 50,91 százalékos tulajdonrészével indult, s három forgatókönyv valósulhatott meg – mondta Horváth Ákos, az Equilor elemzője.

Az első lehetőség, hogy a Servier az ajánlattal nem érte el a 75 százalékos tulajdoni hányadot. Ebben az esetben csak a közkézhányad szűkült. És várható, hogy a francia nagytulajdonos a BÉT-en folytatja a vásárlásokat, legalább a 75 százalékos küszöb eléréséig.

A másik lehetőség, hogy az ajánlattal 75 százalék fölé kerültek, de nem érték el a 90 százalékos küszöböt. Ebben az esetben az alapszabály szerint egy rendkívüli közgyűlési összehívásával kezdeményezhetik a tőzsdei kivezetést. Ami azzal járna, hogy az Egis-részvényesek egy Zrt. tulajdonosaivá válnának.

Három hónap van a kiszorításra

Végül, a harmadik lehetőség, hogy az ajánlattal 90 százalék fölé kerültek. Ekkor élhetnek a kiszorítás jogával. Fontos azonban, hogy a 90 százalék fölé kerülésre még három hónapja van a Serviernek. Az úgynevezett kiszorítási eljárásra ugyanis akkor kerülhet sor, ha a sikeres nyilvános vételi ajánlat lezárását követő három hónapon belül legalább 90 százalékot elérő befolyást ér el valamelyik tulajdonos.

Kiszorítás esetén a Servier 28 ezer forinton szerezné meg a maradék részvényeket. Ami együtt járna a tőzsdei kivezetéssel.