Magyarok mellett japán, olasz, szlovén, szlovák és román méhészek, illetve méhészeti termék- és eszközgyártók részvételével tartottak nemzetközi mézvásárt és találkozót szombaton Jászberényben. A szakma egyik legrangosabb honi rendezvényén érdeklődőként, alkalmi vásárlóként több ezren fordultak meg a nap folyamán.

Bognár Lajos, a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) helyettes államtitkára megnyitójában többek között arról beszélt, hogy a tárca az agráriumban betöltött fontos szerepük miatt megkülönböztetett figyelmet fordít a méhészek tevékenységének támogatására. Ennek szellemében működik immár második éve a méhészeti nemzeti program, amely mintegy 15 célprogramot foglal magában, az ismeretterjesztéstől az oktatásig, a védekezéstől az eszközvásárlásig, a szaktanácsadói hálózattól a kutatásig.

Hangsúlyozta: a minisztérium a szakma és az egészséges élelmiszerek védelme érdekében mindent megtesz azért is, hogy a hígított és hamis mézet eladni szándékozókat kiszűrjék, és termékeiktől megvédjék a fogyasztókat.

A rendezvény elméleti részében a hazai méhészet helyzetéről, a legfrissebb mézpiaci információkról kaptak áttekintést az érdeklődők.

Egészség és szépség a kaptárból mottóval a méhek és a méz gyógyító erejéről, az apiterápiáról tartottak ismertetőt, és megszervezték az önállóan is méhészkedő hölgyek találkozóját. A jászberényi méhészeti seregszemle 25. évfordulója alkalmából fotó- és cikkgyűjtemény-kiállítás nyílt. Látható volt többek között egy élő méhcsalád kezelésének technikája, valamint a méhészek füstölgőgyújtó és keretszegező versenye.

Idén is megválasztották – ezúttal hat jelölt közül – a mézkirálynőt, a címre pályázó hölgyeknek a méhészkedés abc-jéről is számot kellett adniuk. A győztes egy éven keresztül képviselheti a magyar méhésztársadalmat a különböző gazdasági és kulturális rendezvényeken.