Egyes elemzők szerint szeptemberben már voltak olyan adatok, amik indokolták volna a FED-nek, hogy kamatot emeljen. Az, hogy ezt nem lépték meg, az nagymértékben csökkenti az amerikai jegybank szavahihetőségét. A dollár 1.13-ig gyengülhet az euróval szemben.

Hogy áll az USA GDP-je?

Az eddigi becslésekhez képest fölfelé módosították az amerikai hazai össztermék (GDP) második negyedévi növekedését; a harmadik olvasat szerint év/év alapon 1,4 százalékkal nőtt az amerikai gazdaság idén április eleje és június vége között.

Az adatot a washingtoni kereskedelmi minisztérium tette közzé csütörtökön. A piac szerényebb javításra, 1,3 százalékos GDP-növekedésre számított.

[extracode type=”ad” id=”in_post_trendextra” data=”99″]

Az 1,4 százalékos növekedés ugyan még mindig nem elég izmos, de határozott gyorsulás a 2015 utolsó negyedévi – szintén éves összevetésben számolt – 0,9 százalékos és az idei első negyedévi 0,8 százalékos bővülés után. Szakértők arra számítanak, hogy a pénteken záruló idei harmadik negyedévben még tovább gyorsul az amerikai gazdasági növekedés, köszönhetően a fogyasztói kiadások ütemes emelkedésének és az import bővülését is meghaladó exportnövekedésnek.

A fogyasztás – amely a teljes gazdasági aktivitás 70 százalékát adja az Egyesült Államokban – két és fél éve nem látott ütemben, 4,3 százalékkal nőtt a második negyedévben.