Erőteljesen, a vártnál jóval nagyobb mértékben nőtt a foglalkoztatottak száma februárban az Egyesült Államokban. A koronavírussal újonnan megfertőződöttek számának csökkenése, az oltási kampány gyorsulása és a gazdaságösztönzést szolgáló újabb kormányzati pénzek szilárdabb alapra helyezték a munkaerőpiaci fellendülést, a kedvező trend várhatóan folytatódik a következő hónapokban.

A washingtoni munkaügyi minisztérium pénteken nyilvánosságra hozott adatai szerint a nem mezőgazdasági ágazatokban foglalkoztatottak száma 379 ezerrel emelkedett, miközben elemzők 182 ezres bővülésre számítottak. A foglalkoztatottak számának januári növekedését a minisztérium a felülvizsgálat után 49 ezerről 166 ezerre vitte fel. A munkanélküliségi ráta a januári 6,3 százalékról 6,2 százalékra csökkent, míg a munkanélküliek száma 158 ezerrel, 9,97 millióra csökkent.

Ámbátor mindkét érték jóval alacsonyabb a tavaly áprilisi csúcsoknál, a járvány kirobbanása előtti szinttől, a tavaly februári 3,5 százaléktól, illetve 5,7 milliótól messze elmarad. A munkaképes korú népességben a gazdaságilag aktív szereplők aránya januárban és februárban is 61,4 százalékon állt, ami 1,9 százalékponttal alacsonyabb az egy évvel korábbi értéknél. Az átlagos órabérek az előző hónaphoz képest 0,2 százalékkal – 7 centtel 30,01 dollárra – nőttek, összhangban az elemzői várakozásokkal. Januárban is 0,2 százalékos volt az emelkedés havi összevetésű üteme.

Éves összevetésben 5,3 százalékkal emelkedtek az órabérek februárban. Elemzők 5,1 százalékot vártak a januárban mért 5,3 százalék után. Az átlagos heti munkaidő 34,6 órára csökkent a januári 34,9 órától. Elemzők arra számítanak, hogy a munkaerőpiac tavasszal és nyáron lendületbe jön, miután egyre több embert oltanak be a Covid-19 betegség elleni védőoltással. A foglalkoztatottságot növelheti Joe Biden amerikai elnök 1900 milliárd dollár értékű gazdaságösztönző programja, amelyet a képviselőház után a szenátus várhatóan a hétvégén hagy jóvá.

A gyorsan terjedő koronavírus-járvány és a megfékezését célzó intézkedések hatására tavaly márciusban és áprilisban több mint 22,3 millió munkahely szűnt meg, ennek valamivel több mint felét, 12,6 milliót sikerült azóta visszaállítani. A kongresszus költségvetési hivatala (CBO) úgy becsüli, hogy a foglalkoztatottság 2024-re állhat vissza a járvány előtti szintre. Az Egyesült Államokban a koronavírus-járvány kirobbanása óta több mint 29,5 millióan fertőződtek meg a SARS-CoV-2 vírussal. A gyógyultak száma meghaladja a 20,09 milliót, a halottaké pedig az 533 ezret.