Az Airbus Helicopters megkezdte a gyártást legújabb, gyulai üzemében. A 15 ezer négyzetméteres épületben nagy precíziót igénylő mechanikai komponenseket gyártanak majd, amelyeket az Airbus Helicopters típusainak dinamikus egységeiben, és a sárkány szerkezetekben használnak fel.

A gyárban készült elemeket nem csak az új gyártású helikopterekbe építik be, hanem cserealkatrészként is felhasználják. A koronavírus-járvány ellenére, a gyár átadására a vegyesvállalat megalapításától számított 24 hónapon belül sor kerül.

A megnyitón részt vett többek között Palkovics László, technológiai és ipari miniszter, Maróth Gáspár, a Honvédelmi Minisztérium védelempolitikáért és védelmi fejlesztésekért felelős államtitkára, valamint Laurent Mazoué, az Airbus Helicopters üzemelésért felelős ügyvezető alelnöke.

Laurent Mazoué az ünnepélyes megnyitón azt mondta: “Magyarország az Airbus-család és az európai légiipar részévé válik. Az ország tökéletesen illeszkedik a stratégiánkba, amelynek lényege a földrajzi és kulturális közelség mellett, a megfizethető munkaerő, valamint a kiváló minőségű munka. Ezek miatt döntött az Airbus a gyulai helyszín mellett”.

„A védelmi ipari stratégia keretében a magyar légi ipart is előbb az európai középmezőnybe, majd az évtized végére legalább a gyártásban, a kontinens élvonalába tervezzük felemelni – mondta Palkovics László miniszter. Ehhez a most átadott gyulai Airbus gyártókomplexum nagyban hozzájárul.

Maróth Gáspár a megnyitón azt mondta: „Gyulára Európa vezető vállalata települt, Magyarország ezúttal nem csak a helyszínt és a szakképzett munkaerőt biztosítja, hanem 30 százalékban tulajdonos is, így személyesen érdekeltek vagyunk annak sikerében. Gyulán mától nincs felemelkedés helikopter nélkül, nincs Airbus Helicopters Gyula nélkül”.

Az Airbus Helicopters több mint 50 embert alkalmaz Magyarországon, és az év végére az munkavállalók száma eléri majd a 100 főt. A végső cél 250 ember foglalkoztatása. A magyar mérnökök képzése Franciaországban és Németországban már elkezdődött, a csapatok néhány hónappal ezelőtt Békéscsabán már megkezdték a próbagyártást, a tevékenység most már átköltözhet Gyulára, és megkezdődhet a szériagyártás.