Továbbra is a lehetséges legjobb, “AAA” minősítést és az arra vonatkozó stabil kilátást tart érvényben Németországra vonatkozóan a Standard and Poor’s hitelminősítő intézet. Értékelése szerint a német stabil és versenyképes gazdaság.

A csoport csütörtökön hajnalban közzétett értékelése szerint a német egy stabil és versenyképes gazdaság, amely már bizonyította, hogy képes megbirkózni súlyos gazdasági és pénzügyi sokkokkal. Így volt ez annak idején az ország újraegyesítésekor, de Németországnak a 2009-es recesszión is sikerült felülkerekednie – indokolt a Standard and Poor’s. A most megerősített stabil kilátás azt jelenti, hogy Berlinnek egyelőre nem kell a leminősítés veszélyétől tartania ennél a hitelminősítőnél.

A Moody’s Investors Service – a világ legnagyobb hitelminősítője – nemrég viszont a leminősítés lehetőségére utaló negatívra rontotta az eddigi stabilról Németország lehetséges legjobb, – a háznál “Aaa”-val jelölt – kormánykötvény osztályzatának kilátását. A döntést az euróövezeti adósságválság “egyre bizonytalanabb” kimenetelére, a görög eurótagság megszűnésének megnövekedett rizikójára és más valutauniós tagállamok kényszerű külső megsegítésének ugyancsak növekvő kockázatára hivatkozva hozta meg.

Kedvező “ítélete” ellenére az S&P mostani jelentésében ugyanakkor azt jósolta, hogy a német hazai össztermék (GDP) növekedése 2012-ben 1 százalékra lassul, 2013-ban pedig 3 százalékos lesz a 2010-hez és 2011-hez képest, és azután is csak “halvány” növekedésre lehet számítani. Az eurózóna válsága és a kormány fiskális politikája gyengíti a fogyasztói bizalmat, így a német fogyasztás csak kevéssé fog növekedni.

Az S&P szerint a német költségvetési hiány a GDP 1 százalékához közelít ebben az évben, majd tovább csökken. Az államadósság mértéke 2013-ig továbbra is 80 százalék fölött marad, de 2015-re 77 százalékra csökken.