A MÁV Zrt. a rendőrséggel közösen a Velencei- tónál tart rendhagyó baleset-megelőzési kampánynapot augusztus 3-án, pénteken. Továbbra is a gyalogosok, kerékpárosok figyelmét hívjuk fel a vasúti átjárókon való áthaladás szabályaira.

Vasút–közút kereszteződésekben évente 40 súlyos baleset történik, 20 halálos kimenetelű; az ok minden esetben a gyalogosok, gépjárművezetők figyelmetlensége. A MÁV és a rendőrség minden évben nagy erőfeszítéseket tesz, hogy közös akciókkal felhívja a közúton közlekedők figyelmét: egy sérülés vagy haláleset is sok, hiszen odafigyeléssel minden baleset megelőzhető.

Az országos kampánynapokon túl – melyre 2012-ben június 7-én és július 26-án került sor – rendhagyó biztonsági kampányokon egy-egy közlekedésben résztvevő csoportra koncentrálunk. Ezúttal, a Velencei-tónál, elsősorban a gyalogosokat és a kétkerekű járművek vezetőit (bicikliseket, motorosokat) szólítjuk meg.

2012 nyarán heti rendszerességgel szervezzük meg a MÁV Vasútbiztonsági Roadshow-t, turisztikailag frekventált térségekben, most pénteken a Velencei- tónál. Két gárdonyi átjáróban a gyalogosok és a biciklisek vasúti átjárókon való átkelését segítik és ellenőrzik a MÁV és a rendőrség munkatársai. A közlekedők figyelmét egy nyári hangulatú szórólappal és négy, vasúti útátjáróban történt baleset bemutatásával hívjuk fel arra, hogy a vasúti útátjárókban történő tragédiák fokozott figyelemmel, kellő körültekintéssel elkerülhetőek.

A MÁV Zrt. egyike a legbiztonságosabban működő vasúttársaságoknak Európában, a nemzeti vasúttársaság 2000-től – mintegy kétmilliárd forintos sorompóprogram keretében –folyamatosan korszerű jelzőberendezések kiépítésével támogatja a biztonságos közlekedést a vasút-közút találkozásoknál. Ennek ellenére évi csaknem 40 súlyos útátjárós baleset történik, szinte 100 százalékban a gyalogosok illetve járművezetők figyelmetlensége miatt.

A baleseti statisztikai adatok szerint, míg 2011 júniusában és júliusában a 17 útátjárós baleset során 8 személy a helyszínen életét vesztette, 2012-ben – ugyanezen időszakban, azaz a Vasútbiztonsági Roadshow ideje alatt – hét esetből kettő végződött tragédiával, hárman ugyanis már nem tértek haza családjukhoz. Az útátjárós balesetek visszaszorítása közúti, vasúti és társadalmi érdek egyaránt. Augusztus első hétvégéjén az időjárás előrejelzések szerint a hét közepétől tartósan 30°C fok körül alakul a hőmérséklet és a hétvégén igazi kánikulára van kilátás –helyenként a 35°C is elérheti a hőmérő higanyszála. A tapasztalatok szerint a tartós melegben a gépjárművezetők figyelme is lankad, így a vasúttársaság arra kéri a közlekedésben résztvevőket, hogy a nagy melegben, még nagyobb figyelemmel, körültekintéssel használják a vasúti átjárókat, és a napos időben érdemes vezetés közben is napszemüveget viselni.