Létezik egy magyar cég, amely innovatív technológiájának köszönhetően képes vegyszermentesíteni az élelmiszereket, javítani a whiskey minőségét, valamint a gyógyszeripar számtalan területén kínál költséghatékony és egyedülálló tisztítási eljárást.

A RotaChrom Technológiai Zrt. által fejlesztett berendezés – az ún. iCPC (Industrial-scale Centrifugal Partition Chromatography – ipari centrifugális megoszlási kromatográf), egy olyan szerkezet, amely ipari méretben képes hatóanyagokat elválasztani egymástól a folyadék-folyadék kromatográfia* segítségével. Legyen szó gyógyszerekről, természetes eredetű étrendkiegészítőkről, parfümről, vagy akár gluténmentes termékekről, a minőségi termék előállítása hatékony és robusztus tisztítási lépést követel, amelyre a magyar találmány maximálisan képes. Ezzel az alternatív módszerrel akár különböző ételek és italok minőségén is lehet változtatni, valamint a gyógyszergyártást is költséghatékonyabbá lehet tenni.

A kromatográfia egy több, mint 100 évre visszatekintő elválasztástechnológia, melyet a vegyipar szinte minden területén alkalmaznak. A régebb óta piacon lévő, hasonló kromatográfiás elv alapján működő gépek csak laboratóriumi környezetben, főleg kutatási feladatokra megfelelőek, de arra nem alkalmasak, hogy az ipari méretű termelést kiszolgálják. Erre hozott megoldást a RotaChrom, amelynek ereje szó szerint a nagyságában rejlik: “Míg a tudomány a laboratóriumokon belül milligrammokban gondolkodik, mi ezt a mennyiséget tonnákban tesszük elérhetővé a piac – és így közvetve az emberek – számára.” – nyilatkozta Boros József, Műszaki vezérigazgató-helyettes.

A titok a megfelelően választott folyadékban és az oldószerben van, melyek az elválasztás után hatékonyan újrahasznosíthatók. “Az alkoholtól kezdve a fehérjemolekulán át az illatanyagokig, gyakorlatilag bármilyen folyadék halmazállapotú alapanyaggal tudunk dolgozni úgy, hogy közben környezettudatosak maradunk – az oldószerek 95%-át ugyanis visszaforgatjuk.” – árulta el Robert Somogyi, a RotaChrom Kereskedelmi vezérigazgató-helyettese. A hagyományos módszerek esetén, akár több száz tonna értékes anyag megy a kukába ipari melléktermék formájában, amit hasznosítani lehetne. Ez nemcsak a gyógyszerek előállítási folyamatára igaz, hanem a háztartási hulladékokra is (pl.: kávézacc), de a szennyvízből is bőven elő lehet állítani olyan anyagokat, amelyek megfelelőek lehetnek újrafelhasználásra.

“A gyógyszeripari kutatás és fejlesztési tevékenység mindig versenyfutás az idővel, ezért hasznos a gyors módszerváltási képesség. A CPC technológia hatékony és gyors megoldást kínál a hatóanyagok előállításában, így jelentős költségmegtakarítást jelenthet a gyógyszeripari vállalatoknak.” – tette hozzá Petheő Tamás, a RotaChrom pénzügyi befektetője és stratégiai partnere, a GB & Partners Kockázati Tőkealap-kezelő igazgatóságának elnöke, aki a RotaChrom igazgatósági tagja is.

A magyar találmány és a mögötte álló magasan képzett vegyészmérnök csapat gyakorlatilag bármilyen folyadékból képes, akár ipari méretekben kinyerni hasznos anyagokat, a felhasználási lehetőségek száma közelít a végtelenhez.