Agresszív mértékű leminősítéssel megvonta Szlovénia elsőrendű “A” kategóriás államadós-besorolását csütörtökön a Moody’s Investors Service, egyebek mellett a szlovén bankrendszer további feltőkésítési költségeire és a szlovén kormány finanszírozási forrásainak szűkülésére hivatkozva.

A világ legnagyobb hitelminősítő csoportja az európai és az amerikai piaci zárások után, csütörtök éjjel Londonban bejelentette, hogy három fokozattal, az eddigi “A2”-ről – a köztes “A3” és “Baa1” osztályzatok kihagyásával “Baa2”-re rontotta a szlovén kormánykötvény-kötelezettségek besorolását, és az új minősítésen is további osztályzatrontás lehetőségére utaló negatív kilátást hagyott érvényben.

A Moody’s a lépés fő indokai között kiemelte azt a véleményét, hogy a szlovén bankrendszer további tőkepótlásra szorul, és ez erősíti az államra ebből háruló jövőbeni potenciális költségterhek növekedésének kockázatát.

Mindemellett a hitelminősítő elemzése szerint a szlovén kormány finanszírozási költségei is emelkednek, piaci hozzáférése pedig egyre korlátozottabb. Ezt jelzi, hogy Szlovénia egyre inkább függ a rövidebb futamidejű kibocsátásoktól, valamint a hazai bankoktól felvett finanszírozástól, a szlovén bankok viszont mind nagyobb mértékben kénytelenek igénybe venni az euróövezeti jegybank (EKB) finanszírozási forrásait

A Moody’s közölte: az új szlovén adósosztályzaton érvényben hagyott negatív kilátás tükrözi a cég azon véleményét, hogy Szlovénia mint szuverén adós finanszírozási kihívásai és a pénzügyi szektorból eredő kockázatok jelentősek. A romló makrogazdasági környezet erősíti ezt a kockázatot, és emiatt felmerül az a lehetőség is, hogy Szlovénia esetleg külső segítségre szorul – áll a Moody’s elemzésében.

A cég a makrokörnyezet romlásával kapcsolatban kiemelte, hogy a szlovén gazdaság tavaly ismét recesszióba került, a hazai össztermék (GDP) értéke 0,2 százalékkal csökkent. A Moody’ előrejelzése szerint a helyzet az idén jelentősen tovább romlik: a cég 2012 egészében már 2 százalékos GDP-mínuszt valószínűsít Szlovéniában. A hitelminősítő közölte: véleménye szerint ebben a környezetben az országot a pénzügyi sokk egyre nagyobb kockázata fenyegeti.

A Moody’s az utóbbi időben egymás után jelent be negatív hitelminősítői lépéseket euróövezeti országokkal kapcsolatban. A cég a múlt hónapban Olaszországtól vonta meg az addigi elsőrendű “A” kategóriás adósminősítést, az olasz gazdaság és az euróövezeti periféria egészének adósminőségi eróziójával és finanszírozási kockázataival indokolva a lépést.

A hitelminősítő nem sokkal később leminősítés lehetőségére utaló negatívra rontotta az addigi stabilról Németország lehetséges legjobb, “Aaa” szintű kormánykötvény-osztályzatának kilátását, az euróövezeti adósságválság “egyre bizonytalanabb” kimenetelére és a görög eurótagság megszűnésének megnövekedett kockázatára, illetve az e fejleményből Németországra háruló potenciális költségekre hivatkozva.

A Moody’s a nagy nemzetközi hitelminősítők közül elsőként adott negatív kilátást az euróövezeti adóskockázati megítélés szempontjából alapmércének tekintett német szuverén adósosztályzatra. A cég Németország mellett Hollandia és Luxemburg ugyancsak “Aaa” szintű államadós-besorolásainak kilátását is negatívra rontotta.