Ökoturisztikai látogatóközpontot és kishajókikötőt építettek Nagykörűben a Tisza-menti község idegenforgalmi kínálatának bővítésére.

A Szolnok megyei település önkormányzata a fejlesztéshez 192,5 millió forint vissza nem térítendő pénzügyi támogatást nyert uniós forrásból az Észak-alföldi Regionális Operatív Program versenyképes turisztikai termékekre kiírt pályázatán – közölte Mészáros Ildikó, a projekt menedzsere hétfőn az MTI-vel.

A vízi turizmusnak eddig is keresett állomása volt a Magyarország cseresznyéskertjének nevezett falu, ahol a gyümölcsös mellett egyedi hangulatú utcák, gasztronómiai rendezvények, rozárium és a falut körülölelő gyönyörű ártér is várja a vendégeket. A kellő létesítmény híján azonban jobbára csak az átmenő forgalom jelent meg a településen – indokolta a fejlesztést a szakember. Tájékoztatása szerint az önerővel együtt több mint 301 millió forint összköltségű projekt keretében elkészült a település főterén egy 300 négyzetméteres látogatóközpont, amelynek segítségével a mikrotérség turisztikai szolgáltatásai összegyűjthetők. Ezek a szolgáltatások egyaránt segítik a kellemes időtöltésben az ökoturizmus, a kerékpáros turizmus, a vízi turizmus vagy a bakancsos turizmus kedvelőit.

A 46 kishajó fogadására és kiszolgálására alkalmas folyami kikötő révén Nagykörű a jövő évtől már bekapcsolódhat a Tiszához kötődő turisztikai események fogadó helyszínei közé. Ilyen lehet a Nemzetközi Tisza-túra vagy a szintén nemzetközi Big Jump, amely 22 országban 31 folyó mentén zajlik nagy látogatottsággal – tette hozzá Mészáros Ildikó.

A kikötőnél a vízről a szárazföldre jutást 20 méter hosszú bejáróhíd biztosítja a pontonokra. A parton zárt, akadálymentes parkolót, vizesblokkokat, esőbeállót valamint buszöblöt is kialakítottak.