Lassult a kínai szolgáltatóipar teljesítményének a növekedése februárban részben a kereslet mérséklődésére.

A Caixin Insight Group kínai kutatóintézet és az IHS Markit londoni székhelyű pénzügyi-gazdasági adatszolgáltató szerdán ismertetett közös felmérése szerint a kínai gazdaság több mint felét kitevő szolgáltatóipar beszerzésimenedzser-indexe (BMI) februárban 10 hónapja legalacsonyabb szintre, 51,5 pontra gyengült a januári 52 pontról.

A teljesítménynövekedés lassulása ellenére a mutató így is a tizedik hónapja állt a növekedést és a visszaesést elválasztó, 50 pontos küszöb fölött. Egyebek között a foglalkoztatási alindex hat hónap növekedés után februárban a csökkenést jelző 50 pont alá, 47,9 pontra esett. A szolgáltató szektorban működő vállalatok arról számoltak be, hogy februárban is jelentősen nőttek a költségeik, bár januárhoz képest kevésbé.

Az üzleti várakozásokat tükröző részindex derűlátásról árulkodott a múlt hónapban, erősödött januárhoz képest. A szintén szerdán közzétett, a feldolgozóipari és szolgáltatóipari adatokat is magában foglaló kompozit beszerzésimenedzser-index a januári 52,2 pontról 51,7 pontra csökkent, a növekedés mértéke ezzel a legkisebb volt tavaly február óta.