Németországban növekedett az építőipar megrendelés-állománya és értékesítési árbevétele júniusban és az év első felében.

Németországban növekedett az építőipar megrendelés-állománya és értékesítési árbevétele júniusban és az év első felében – közölte a német szövetségi statisztikai hivatal, a Destatis pénteken.


Júniusban a megrendelések 4,0 százalékkal növekedtek 2011 júniusához képest, a január-júniusi első félévben pedig 0,5 százalékkal. Az építőipar júniusban 8,547 milliárd, az első félévben pedig 39,023 milliárd euró értékesítési árbevételre tett szert. A júniusi adat 6,4 százalékos, az első féléves pedig 0,5 százalékos növekedésnek felel meg éves összevetésben.

összehasonlításképpen az Európai Unió statisztikai hivatalának (Eurostat) hétfőn közzétett adatai szerint júniusban már a harmadik egymást követő hónapban csökkent az euróövezet építőipari termelése: az előző hónaphoz képest 0,5 százalékkal, 2011 júniusához képest pedig 2,8 százalékkal.

Szakértők az építőipari termelés németországi növekedését az értékőrző befektetések iránt megnövekedett keresletnek tulajdonítják.

“A lakásépítések rendkívül jól alakulnak, a növekedés egyértelműen ennek tulajdonítható. Na persze ez nem mindenhol van így, hanem leginkább a nagyvárosokban és vonzáskörzeteikben” – nyilatkozta Heiko Stiepelmann, a német építőipar szakmai képviseleti szerve, a Hauptverband der Deutschen Bauindustrie igazgatója és szóvivője a német dpa hírügynökségnek.

A nagyvárosokban és vonzáskörzeteikben (Berlin, Bréma, Düsseldorf, Frankfurt, Hamburg, Hannover, Köln, Stuttgart és München) az év elejétől június végéig 41 százalékkal több lakásépítési engedélyt adtak ki, mint 2011 első félévében, miközben a növekedés mértéke országos átlagban 20 százalék volt.

“A német ingatlanárakban még van emelkedési potenciál, mivel itt nem alakult ki a spanyolhoz és az írországihoz hasonló ingatlanár-buborék. Ez a külföldi tőke érdeklődését is felkeltette” – mutatott rá Heiko Stiepelmann. A befektetői tőke viszont jellemzően elsősorban a nagy értékű ingatlanokat keresi. Az alacsonyabb árfekvésű ingatlanokat azonban már nehézségekkel lehet értékesíteni.

A Landesbank Hessen-Thüringen (Helaba) szerint a nagyvárosokban az emelkedő lakásbérleti díjak miatt kezd kialakulni a trend, hogy üresen álló irodaépületeket alakítanak át lakáscélú ingatlanná.