A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) ma hozza nyilvánosságra a kereskedelmi szálláshelyek forgalmának január-júniusi adatait. Májusban nőtt a külföldi és csökkent a belföldi kereslet a kereskedelmi szálláshelyeken.

A KSH korábban közölt adatai szerint májusban 8,8 százalékkal több külföldi vendég 11 százalékkal több vendégéjszakát töltött el a kereskedelmi szálláshelyeken az előző év azonos hónapjához viszonyítva, a belföldi vendégek száma ezzel szemben 4,4 százalékkal, az általuk eltöltött vendégéjszakák száma pedig 1,8 százalékkal csökkent tavaly májushoz képest. Májusban 386 ezer külföldi vendég 1,064 millió vendégéjszakát töltött el a kereskedelmi szálláshelyeken, míg 333 ezer belföldi 710 ezret. Májusban a kereskedelmi szálláshelyek összes bruttó árbevétele 24,357 milliárd forint volt, 5,4 százalékkal több mint az előző év azonos időszakában. A forint/euró árfolyam 294 forint volt májusban, 27 forinttal (10 százalékkal) gyengébb, mint egy évvel korábban.

Tavaly január–júniusban a kereskedelmi szálláshelyeken a vendégek és a vendégéjszakák száma 4, illetve 3 százalékkal haladta meg az előző évit, a szálláshelyek árbevétele folyó áron 6 százalékkal nőtt.