Adózás előtti eredményét 745 százalékkal, EBITDA-szintjét 35 százalékkal, árbevételét 7 százalékkal növelte az ALTEO az idei első fél évben a múlt évi bázisidőszakhoz képest.

Adózás előtti eredményét 745 százalékkal, EBITDA-szintjét 35 százalékkal, árbevételét 7 százalékkal növelte az ALTEO az idei első fél évben a múlt évi bázisidőszakhoz képest.

Az eredményesség jelentős javulása többek közt a korábbi hatékonyságnövelő intézkedések pozitív hatásainak, illetve a májusban megvalósult szélerőmű-akvizícióknak köszönhető. Megújuló-portfóliójának bővítésével a feltörekvő energetikai csoport újabb fontos lépést tett stratégiai célkitűzése felé, miszerint jövőbeli növekedését elsősorban a megújulószektorra kívánja alapozni.

Az ALTEO Csoport árbevételét 7 százalékkal, 2,789 milliárd forintra növelte 2012 első hat hónapjában, az EBITDA- szintű eredmény 35 százalékos növekedéssel 272 millió forintra rúgott. Az adózás előtti eredmény 26 millió forintról 2012 első félévére 221 millió forintra, 745 százalékkal növekedett, az alaptevékenység eredményességjavulásának, illetve a kedvező árfolyammozgások miatt a pénzügyi műveletekben jelentkező eredménynek köszönhetően.

„Az elmúlt fél évben sikerült még inkább megerősíteni a társaság eredménytermelő képességét, egyrészt a korábbi hatékonyságnövelő, racionalizáló intézkedések, illetve a szigorú költségkontroll eredményeként. Másrészt oly módon voltunk képesek bővíteni energiatermelői portfóliónkat, amely kiegyensúlyozott működést és megalapozott növekedést biztosít a cégcsoport számára” – emelte ki az eredmények kapcsán ifj. Chikán Attila, az ALTEO vezérigazgatója.

Az árbevétel növekedésénél kisebb mértékben, 6 százalékkal emelkedtek a társaság közvetlen ráfordításai. Mindezen eredményjavulást amellett volt képes elérni a társaság, hogy a soproni erőmű villamosenergia-termelése 2011 első fél évben még a KÁT-körben történt. A fedezet javításához hozzájárult, hogy a társaság a 2012 első negyedévében allokált szén-dioxid-kibocsátási egységek várható feleslegének túlnyomó részét kedvező áron sikeresen értékesítette, illetve a május végén vásárolt új szélerőművek teljesítménye már egy havi súllyal jelentkezett a féléves számokban. A bruttó eredmény ezek eredményeképpen 11 százalékkal növekedett az előző évi első fél évhez képest.

„Az ALTEO Csoport stratégiai célja egy elsősorban megújuló energiaforrásokra épülő energiatermelő portfólió kiépítése. E stratégia vezérelte döntésünket idén májusban, a már működő hazai szélerőművek megvásárlásakor, amivel jelentősen bővíteni tudtuk a társaság zöld energiát termelő erőművi kapacitását. E szélerőművek megvásárlása éves szinten mintegy 370-380 millió forint EBITDA-termelési kapacitással járulhat hozzá a csoport teljesítményéhez a jövőben” – emelte ki ifj. Chikán Attila.

A második negyedévben kezdte meg a termelést a társaság három új, a legmodernebb technológiát képviselő Caterpillar gázmotorja a Győri erőműben. A közel 500 millió forint értékű beruházás révén az erőmű villamosenergia- termelő kapacitása 5 MW-ra növekedett. A rugalmasan menetrendezhető gázerőmű lehetővé teszi az egyes villamosenergia-termékek időszakosan magas árának kiaknázását, a villamosenergia-kereskedelmi tevékenységgel való szinergiák kihasználásával tovább javítva ezzel a csoport eredményességét.

A villamosenergia-kereskedelmi terület ismét bővülni volt képes, az ellátott fogyasztók köre az idei évben a tavalyi szerződésállományhoz képest 11%-kal nőtt.. A csoport konszolidált árbevételének továbbra is a legmeghatározóbb eleme az erőművi kapacitásra alapozott hőértékesítés, amelynek árbevétele több mint 20 százalékkal növekedett az elmúlt időszakban.

A növekedési stratégia megvalósításában jelentős szerepet játszott a tavalyi, illetve az idei sikeres kötvénykibocsátás, amely az akvizíciók alapját is megteremtette. A társaság konszolidált mérlegfőösszege elsősorban ezen akvizíciók következtében közel 37 százalékkal növekedett, és megközelítette a 8 milliárd forintot.

„A célul kitűzött dinamikus, diverzifikált növekedést kiegyensúlyozott módon, a társaság eredményességének fenntartása mellett kívánjuk biztosítani. Forrásainkat eddig is e szempontok szerint allokáltuk, és a jövőben is ennek megfelelően kívánunk eljárni, figyelembe véve a piaci körülményeket és a potenciális lehetőségeket” – összegzett ifj. Chikán Attila.