Augusztus elején a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) megkezdi a szociálisan leginkább rászorulók televíziókészülékeinek átállítását a hagyományos analógról a jobb minőségű digitális adás vételére Sopronban és a Barcsi kistérség településein.

A Digitális Átállás Tesztprogram kapcsán félezret meghaladó számú háztartásban igényeltek szociális támogatást a hatóságtól. A beszerelési munkálatok várhatóan októberben érnek véget.

Az évek óta súlyos munkanélküliséggel küzdő Barcsi kistérségben a tesztprogram keretein belül 417 szociálisan rászoruló részesül az állami támogatásban, többségük (367 fő) televíziókészülékét az NMHH által felkért szakemberek teszik alkalmassá a digitális adás vételére. Ötvenen a támogatás formájaként valamely szolgáltató kedvezményes, a tesztprogram keretében kialakított havidíjas műsorcsomagját választották, náluk a kiválasztott szolgáltató köti be a digitális vételhez szükséges eszközöket szintén az elkövetkező hetekben.

Sopronban kisebb volt az érdeklődés az állami támogatás iránt, azt összesen 89-en igényelték, közülük 81-en kérték az átalakító berendezés (dekóder, set-top-box) beszerelését az NMHH-tól, 8-an pedig valamely szolgáltatóval kötnek szerződést.

A Digitális Átállás Tesztprogram során a két régióban összesen 506 rászoruló jut a korszerű televíziózást biztosító digitális adás vételéhez. A tesztprogram első lépéseként az NMHH a szociálisan leginkább rászorulók adatait gyűjtötte össze a Magyar Államkincstártól, az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóságtól és a települési önkormányzatok jegyzőitől. Az adatbázis alapján májusban a hatóság felmérői a teszthelyszíneken összesen 4255 szociálisan rászorult személy háztartását keresték fel, akiktől összesen 506 igény érkezett a hatósághoz. A műsorterjesztés és a digitális átállás szabályairól szóló törvény és az uniós szabályozás értelmében az analóg földfelszíni televíziós sugárzást legkésőbb 2014. december 31-ig országszerte le kell kapcsolni, és át kell állni a digitális műsorszórásra. Az NMHH azért indította el idén tavasszal a Digitális Átállás Tesztprogramot Sopronban és a Barcsi kistérségben, hogy két egymástól gyökeresen eltérő adottságokkal rendelkező régióban szerezzen tapasztalatokat a digitális átállás támogatási folyamatáról, és az országos digitális átállásra felkészülve gyakorlatban modellezze az állami szerepvállalás megvalósítását.

Petres István, az NMHH pécsi hatósági irodájának vezetője a tájékoztatón kiemelte, hogy az előkészületek során jelentős könnyebbség volt a soproni és a barcsi önkormányzattal való hatékony együttműködés. Hozzátette: az országos digitális átállás esetében is a partnerség lehet a siker kulcsa.

A hatóság a jövő héten kezdi a vevőkészülékek átállítását az 506 háztartásban. A szerelésről az NMHH levélben már tájékoztatta az érintetteket. A beszerelés időpontjáról az érintettek az alábbi zöldszámon egyeztethetnek: 0680/205-228

A hatóság szerelői névvel, azonosító számmal ellátott hivatalos fényképes igazolvánnyal, megbízó levéllel rendelkeznek és munkájuk során „Digitális Átállás Tesztprogram” felirattal ellátott pólót viselnek. Az NMHH arra kér mindenkit csak a hivatalos azonosítókat felmutató embereket engedje be az otthonába. A visszaélések elkerülése végett a hatóság együttműködik a helyi rendőrkapitányságokkal is.