Ahhoz, hogy bármit is sikerre vigyél az életben kockázatokat kell vállalnod. A sikertelen emberek kerülik a kockázatot, a sikeres emberek viszont kezelik a kockázatot. A tőzsdei kereskedés során egyetlen egy jelenségre lehetünk csak hatással és az nem más, mint a kockázatok kezelése. Ezért fontos és szükséges a lehető legprofibb módon kezelni a kockázatokat.

kockázatkezelésA profitábilis tőzsdei kereskedés kockázatokkal jár, elkerülni azt lehetetlen, éppen ezért kell profi módon kezelni azt, amiben az élenjáró eszköz maga az opció.

Nézzük először a hagyományos kockázatkezelési megoldásokat. Elsőként a legfontosabb tényezőről kell beszéljünk: stop megbízás és annak hátulütői. Aki már egy ideje kereskedik a piacon az érezte a stop megbízás előnyeit és hátrányait egyaránt. A stop használat kötelező, ha más kockázatkezelési megoldás nem áll rendelkezésünkre. Biztosan ismerős az érzés, amikor az árfolyam a stop-ot éppenhogy megüti, a megbízás teljesült, de az árfolyam folytatja az eredeti irányát, azonban abban már Te nem veszel részt… – fájdalmas tapasztalatok egyike.

Alapvetően kétféle stop megbízás létezik: market és limit. Ha market stop megbízás van érvényben akkor ha réssel nyit a piac ellened, akkor ott fog teljesülni a megbízás ahol a piac kinyitott. Vagyis hiába tetted be 10%-ra a stop-ot ha 20%-ra nyit a piac, ott fog teljesülni. A limit stop-ot pedig ilyen esetben átugrotta, hiszen az csak 10%-on teljesülhetett volna, de a piaci árfolyamban rés keletkezett. Ezt nem hívom konzisztens kockázatkezelésnek…

Nézzük hogyan lehet ezt egy picit másképp. Ehhez egy alapvető információval kell megismerkedünk: az opció fogalmával. Az opció vétele jogot biztosít a vevőnek, hogy az adott alapterméket egy bizonyos áron egy adott időn belül megvegye vagy eladja. Tegyük fel, hogy vettünk 100-on egy részvényt és azt szeretnénk, hogyha 90 alá esik az árfolyam, akkor ott ne veszíthessünk többet. Ha erre a stop módszert használnánk, akkor ha lejön az árfolyam 90-ig majd megfordul és folytatja az útját 120-ig akkor mi már az emelkedésben nem leszünk benne, hiszen 90-en teljesült a stop megbízás. Ezzel szemben ha vásárolok egy Put opciót (eladási jog) 90-es árszintre (strike) akkor egy jogot vettem arra, hogy eladjam a részvényt 90-en függetlenül attól, hogy a papír milyen árfolyamon forog. Ha éppen 50, 20, 80, mindegy, nekem jogom lesz 90-ért eladni. Mivel a jog nálam van, így én döntöm el, hogy mikor élek vele és nem a mechanikusan beadott stop megbízás. Így ha csak egy gyors korrekció megy végbe, nem veszik ki a pozíciómat, benne leszek a további emelkedésben. A döntés az én kezemben lesz, én gyakorolom az eladási jogot lejáratig. Ez egy nyilvánvaló és jelentős különbség a mechanikus stop és az opciós kockázatkezelés között. Sokkal jobban tervezhető, menedzselhető módszer, aminek a használata könnyen megtanulható. Az opciós piacon a veszteségkontrollt maximálisan én gyakorlom, nem vagyok kitéve a stop megbízás automatizmusának.

Fenti példában az opciót védekező megbízásként használtuk. Az opciókat kétféle kereskedési eszközként szokás kereskedni: fedezeti és spekulatív ügyletek. Ezekkel is fogok foglalkozni a később cikkek során.

Amennyiben érdekel az opciós kereskedés, gyere el egy ingyenes bemutató webináromra, amire itt tudsz jelentkezni: http://www.opcioguru.com/eloadas

Szerző: OpcioGuru Gery