Vitathatatlan, hogy sok szülő hazudik a gyerekének, ha a pénzügyekről van szó. Elméleti síkon a legtöbb esetben ez rendkívül káros tud lenni, azonban néhány helyzetben kifejezetten hasznos. A szakértők szerint bizonyos szituációkban ugyanis jobb, ha a gyerek nem tudja a teljes igazságot a pénzről.

Számos kutatás bizonyította, hogy a szülők jelentős hányada nem mindig mond igazat gyerekeinek, ha a pénz kerül terítékre. Legutóbb a T. Rowe Price vizsgálatából derült ki, hogy a szülők 77 százaléka nem minden esetben őszinte a pénzzel kapcsolatban a gyerekek előtt, és 15 százalék legalább hetente egyszer hazudik.

Hazudunk – Jó taktika?

Augusztusban az online cipő kiskereskedő ShoeBuy.com mutatta ki, 500 anya megkérdezésén alapuló kutatása után, hogy 4-ből egy anya hazudott már a gyerekének, hogy ne kelljen megvennie valamit, amit a gyerek szeretett volna.

gyerek_penz_tanulas_130917Néhány esetben azonban sokkal komolyabb kérdésekről van szó. A T. Rowe Price szerint például a szülők 43 százaléka igyekszik nem kimutatni a gyerekek előtt, hogy aggódik a pénz miatt. A másik igen gyakori hazugság (3-ból egy szülőnél előfordul), hogy azt mondják a gyereknek, hogy nem engedhetnek meg maguknak valamit, amit valójában igen. A szülők emellett gyakran hazudnak az örökségről, a családi költségvetésről, valamint, hogy valóban tudják-e állni a gyerek tandíját – írja a MarketWatch.

A szakértők szerint bár néha jelentősen megkönnyíti a szülők dolgát néhány apró hazugság a pénzügyekkel kapcsolatban, hosszú távon semmiképpen sem célravezető ez a taktika. Mindazonáltal a pszichológusok szerint van néhány eset, amikor erősen indokolt hazudni a gyereknek a pénzről – vagy legalábbis nem elmondani a teljes igazságot. Szem előtt kell tartani azonban, hogy mindez nagyban függ a gyerek életkorától, érettségétől és személyiségétől is.

Íme 4 olyan eset, amikor az igazság nem biztos, hogy jó irányba vezet.

Amikor jelentős örökség várható

Amennyiben egy szülő komoly összeget tervez a gyerekeire hagyni, a szakértők szerint érdemes erről vagy hallgatni, vagy hazudni. Ennek tudata ugyanis megfoszthatja a gyereket attól, hogy átélje milyen a saját lábára állni, megkeresni a saját pénzét, vagy megtakarítani egy kitűzött cél érdekében. Ha pedig a gyerek lemond arról a vágyáról, hogy önmaga teremtse meg a saját függetlenségét, az komoly zavarokat okozhat a szülő-gyerek kapcsolatban.

Elég tehát akkor őszintének lenni ebben a témában, ha a gyerek már felnőtt. Ha pedig fiatalon az örökségéről érdeklődik, tanácsos csupán annyit mondani, hogy reméljük, lesz mit megörökölni, és keményen meg is dolgozunk ezért.

bankok_bankárok_121212Amikor mások pénzügyi helyzete kerül szóba

Ha más személyek anyagi helyzetére terelődik a szó, a szülőknek bizonyos esetekben érdemes lehet elhallgatni a teljes igazságot, vagy kisebbíteni a probléma valós súlyát. Először is, ha a gyerek megtudja, hogy valakinek mennyi pénze van, akkor elkezdhet máshogy viselkedni azzal a személlyel. Másodszor a gyerek esetleg továbbadhatja másoknak is az információt olyan rokonról vagy közeli barátról, aki anyagi nehézségekkel küzd, és szeretné ezt titokban tartani.

A pszichológus szerint, ha a gyerek konkrétan rákérdez valakinek az anyagi helyzetére, akkor érdemes kideríteni, hogy pontosan mennyit tud, majd „a korának megfelelő igazsággal” előállni. Így azt is elkerülhetjük, hogy a gyerek adott esetben túlságosan megrémüljön a hírtől – például ha valakit az fenyeget, hogy elveszíti az otthonát.

Amikor a család anyagi helyzete szörnyű

Miközben nem tanácsos nyíltan és egyenesen hazudni, ha a család anyagi problémákkal küzd, a pszichológus meglátása szerint a gyereknek a teljes igazságot sem szükséges minden esetben tudnia. Nagyon fontos, hogy az információ, amelyet kap, megfeleljen a korának. Vagyis ha egy szülő attól retteg, hogy elveszíti a lakását, nem érdemes fölöslegesen megijeszteni a gyerekét azzal, hogy ezt egyenesen közli vele. Elég annyit mondani, hogy a családnak jelenleg nincs annyi pénze, amennyi ezelőtt volt. Ezzel nem hazudik, de nem is mondja el a teljes igazságot.

Mindemellett érdemes olyan apró feladatokat rábízni a gyerekre, melyek révén azt érezheti, hogy ő is segít a családnak. Például meg lehet kérni, hogy minden nap segítsen az uzsonna elkészítésében, ahelyett, hogy az iskolában venné meg azt.

deviza forint 130222_3Amikor a gyerek függőségi vagy viselkedési problémákkal küzd

Ha az igazság a gyerekből destruktív viselkedést vált ki, a hazugság sokszor célravezetőbb – mondják a szakértők. Amennyiben a gyerek például függőségektől szenved, érdemes inkább hazudni a család anyagi helyzetéről, ha ezzel a szülő megvédheti a családot.

Ha a helyzet olyan súlyos, hogy az igazság elmondása az egész család anyagi helyzetét kockáztatja, akkor ugyanis nem bűn hazudni. Radikális esetben, ha a gyerek például lop a szüleitől, akkor rendben van, ha nem mondják el neki, pontosan mennyi pénzük is van.