Enyhén emelkedő indexekre lehet számítani kedden az európai tőzsdék nyitásakor.

Enyhén emelkedő indexekre lehet számítani kedden az európai tőzsdék nyitásakor.

A határidős jegyzések alapján a londoni FTSE-100 index 27 pontos, a frankfurti Xetra DAX 37 pontos, a párizsi CAC-40 pedig 7 pontos erősödéssel kezdi a kereskedést.

A piacokon az euróövezeti GDP második negyedévi alakulásáról délelőtt várható adat, majd az amerikai kiskereskedelmi forgalmi adat alakíthat ki egyértelmű irányzatot. Az euróövezet gazdasági teljesítményét illetően az előrejelzések nem sok jóval biztatnak, bár a legutóbbi prognózisok szerint a német gazdaságnak sikerül elkerülnie a csökkenést.

Tartós erősödés azonban csak akkor várható, ha ismét felgyorsul a gazdasági növekedés Kínában, ami viszont feltételezi az európai és az amerikai kereslet növekedését is. A legtöbb befektető továbbra is meg van győződve róla, hogy a központi bankok gazdaságösztönző intézkedéseket hoznak, ha további jelei mutatkoznak a világgazdaság lassulásának – mondják elemzők.

A központi bakok összehangolt akciójának reményében emelkedtek az árfolyamok az ázsiai tőzsdéken- A forgalom azonban nem nagy, mert a befektetők óvatosak, elsősorban azt várják, hogy a szabadságukról visszatérő európai vezetők milyen intézkedésekre szánják rá magukat az euróválság enyhítése érdekében.

A tokiói Nikkei-225 index 0,5 százalékos, a hongkongi Hang Seng 0,3 százalékos erősödést jelzett a kereskedés utolsó órájában.

Az európai tőzsdéken hétfőn csökkentek az indexek. Az FTSE-100 0,25 százalékkal 5.832,30 pontra, a DAX-30 0,43 százalékkal 6.914,50 pontra, a CAC-40 0,27 százalékkal 3.426,30 pontra gyengült a pénteki záró értékhez képest.