2015. januárban a külkereskedelmi termékforgalom kivitelének és behozatalának volumene 7,4, illetve 5,8 százalékkal haladta meg az előző év azonos hónapjának szintjét. Januárban az aktívum 202 millió euróval nőtt – közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

2015. januárban a kivitel értéke 6,8 milliárd eurót (2161 milliárd forintot), a behozatalé 6,1 milliárd eurót (1937 milliárd forintot) tett ki. Euróban kifejezve az export 3,7, az import 0,7%-kal nőtt az előző év azonos hónapjához képest. A külkereskedelmi mérleg többlete 202 millió euróval több, 709 millió euró (225 milliárd forint) volt az év első hónapjában – áll a KSH közleményében.

2015. januárban az előző év azonos hónapjához képest  a külkereskedelmi termékforgalom forintárszínvonala a kivitelben 1,2%-kal emelkedett, a behozatalban 0,2%-kal csökkent. A cserearány 1,4%-kal javult. A forint az euróhoz mérve 4,7, a dollárhoz képest 23%-kal értékelődött le.

Menetel a gépipar

A gépek és szállítóeszközök volumene a kivitelben 11, a behozatalban 10%-kal nőtt. Az árufőcsoporton belül minden jelentősebb termékkört növekedés jellemezett.

A legdinamikusabb, 10%-ot meghaladó bővülést, az általános rendeltetésű ipari gép és az energiafejlesztő gép és berendezés behozatalában, illetve a közúti jármű, valamint a villamos gép, készülék és műszer mindkét irányú forgalmában mértük. A közúti járművek importnövekedésében főleg az új gépjárműmodellek gyártásához szükséges alkatrészek behozatala, az exportnövekedésben a személygépkocsik és más gépjárművek forgalma volt meghatározó. A híradás-technikai, hangrögzítő és -lejátszó készülék importvolumenének évek óta tartó visszaesése megállt, az időszak végére már több mint 5%-os volt a növekedés. Az élénkülésben főként a televízió- és monitoralkatrészek forgalma számottevő.

biotechnológia gázkromatográf 123rfDinamikus növekedés a vegyiparban

A feldolgozott termékek export- és importvolumene 6,9, illetve 5,9%-kal emelkedett. A forgalom növekedésében a jelentős súlyú gyógyszer és gyógyszerészeti termék kereskedelme volt a legjelentősebb tényező. Dinamikus növekedést mértünk egyéb vegyipari termékkörök esetében is, a műanyag-alapanyag mintegy tizedével, a szerves vegyi termék megközelítően ötödével bővült. A járműiparhoz köthetően átlag feletti mértékben nőtt a gumigyártmány, továbbá a fémtermék behozatala. Ezzel szemben a vas és acél mindkét irányú forgalma nagymértékben csökkent 2014 azonos hónapjához képest.

Az energiahordozók importvolumene – a forintárak jelentős csökkenése mellett – 13%-kal volt kevesebb. Az árufőcsoporton belül mind a négy termékkört kisebb-nagyobb csökkenés jellemezte. Az energiabehozatal közel felét adó kőolaj és kőolajtermék importvolumene mintegy 5%-kal, az importforgalom egyharmadát adó természetes és mesterséges gázé több mint negyedével esett vissza. Az energiaárak alakulása miatt ugyanakkor a kőolajtermékek esetében jelentősebb importérték-csökkenést mértünk. A villamos energia behozatala alig, a szén, a koksz és a brikett importvolumene csaknem tizedével volt kevesebb – írja a közlemény.

Több kukoricát adtunk el

Az élelmiszerek, italok, dohánytermékek exportvolumene 0,4%-kal nőtt, az importé 2,3%-kal csökkent. A gabona- és gabonakészítmény kivitelének volumene több mint 5%-kal emelkedett. A búzakiszállítások értékének csökkenését ellensúlyozta a kukorica és a csekélyebb részarányú árpa exportja.

A tejtermék és tojás kivitele (elsősorban a fagylalt, valamint a sajt és túró forgalmának következtében) 10%-ot meghaladó mértékben nőtt. Ezzel szemben számottevően csökkent a hús és húskészítmény (főként a sertéshús), illetőleg a cukor, cukorkészítmény és méz behozatala, továbbá a kávé, tea, kakaó és fűszer mindkét irányú forgalma.

Az EU a legnagyobb partner

Az EU-tagállamaiba irányuló kivitel volumene 7,6, a behozatalé 7,7%-kal emelkedett. A többlet 23 millió euróval több, 795 millió euró (252 milliárd forint) volt. Az export 80, az import 76%-át bonyolítottuk le ebben a viszonylatban. Az EU-n kívüli országokkal folytatott kereskedelemben a kivitel volumene 6,9, a behozatalé 0,2%-kal nőtt. A külkereskedelmi mérleg hiánya ebben a viszonylatban 179 millió euróval kevesebb, 86 millió euró volt.