Hét év alatt csaknem 1,7 millió magyarországi diákhoz jutott el a PÉNZ7 rendezvény – mondta Varga Mihály pénzügyminiszter az idei pénzügyi és vállalkozói témahét megnyitóján hétfőn.

Kiemelte: az iskolásokat megcélzó rendezvény kiemelt témaköre 2021-ben a pénzügyi tudatosság a családokban és a családi költségvetés. A pénzügyek megtervezése különösen fontos egy olyan helyzetben, amikor sok családban a járvány miatt a bevételek és a kiadások megváltoztak – mutatott rá a pénzügyminiszter. Varga Mihály arra is kitért, hogy ő maga is önkéntesnek jelentkezett a témahétre, órát fog tartani az iskolásoknak kedden.

Bízik abban, hogy a tartalom minőségén az mit sem fog változtatni, hogy idén az iskolákat és a diákokat a digitális térben szólítják meg. A magyar rendezvénysorozatot több alkalommal is Európa, illetve a világ legjobbjai közé választották az elmúlt években – húzta alá a tárcavezető. Hergár Eszter, a Pénziránytű Alapítvány kuratóriumi elnöke a megnyitón elmondta, hogy Magyarország idén elsőként csatlakozott a Global Money Week nemzetközi eseménysorozathoz, amely a világ 170 országában 30 millió diákhoz juttatja el a pénzgyi ismereteket.

A magyarországi rendezvény tananyagában arra törekedtek, hogy a mindennapi életben használható tudásanyaggal lássák el a diákokat – ismertette a kuratóriumi elnök. Miután az elmúlt hét évben a pénzügyi tudatosság főbb területeit végigjárták, idén visszatértek a hét évvel ezelőtti témához, a családi kasszához – tette hozzá utalva arra, hogy a mostani eseményeken a digitalizációra nagyobb hangsúlyt fektettek.

Hegedűs Éva, a Magyar Bankszövetség elnökségi tagja megjegyezte, hogy kellő tudással felelősebb döntések születnek a pénzügyek terén is, tájékozottságra van szükség ahhoz, hogy valaki a pénzintézetek versengő ajánlatai között mérlegelni tudjon. Az előadások mellett online webes megoldások és játékok könnyítik meg az ismeretek megszerzését – emelte ki. Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős államtitkár elmondta, hogy idén a programsorozatba több mint 1000 iskola 170 ezer diákja kapcsolódik be; 12 ezer speciális tanórát tartanak 700 önkéntes közreműködésével.