A kínai Nemzeti Egészségügyi Bizottság szerint a Covid-19 hozzájárult az ország házasságkötési és születési arányának csökkenéséhez, amely az elmúlt években felgyorsult az oktatás és a gyermeknevelés magas költségei miatt.

Sok nő továbbra is halogatja a házasságkötési vagy gyermekvállalási terveit – közölte a testület, hozzátéve, hogy a gyors gazdasági és társadalmi fejlődés “mélyreható változásokhoz” vezetett. A városokba költöző fiatalok, az oktatásra fordított több idő és a nagy nyomást gyakorló munkakörnyezet szintén szerepet játszott ebben – tette hozzá a jelentés. A demográfusok szerint Kína megalkuvást nem ismerő politikája, amely az emberek életének szigorú ellenőrzésével azonnal elfojtja az esetleges járványkitöréseket, mély és tartós károkat okozhatott a gyermekvállalási kedvben. “A koronavírus egyértelmű hatással volt egyes emberek házassági és gyermekvállalási megállapodásaira is” – mondta a bizottság.

A demográfusok szerint idén rekordalacsony szintre csökken az újonnan születettek száma Kínában: az előrejelzések szerint a tavalyi 10,6 millió csecsemőhöz képest 10 millió alá esik a születések száma – ez 11,5%-kal alacsonyabb a 2020-as szintnél. Kína termékenységi rátája 2021-ben 1,16 volt, ami az egyik legalacsonyabb a világon, és nem éri el az OECD által a stabil népességhez szükségesnek tartott 2,1-es rátát. Miután 1980 és 2015 között egygyermekes politikát vezetett be, Kína elismerte, hogy a népesség csökkenése küszöbön áll – ez egy potenciális válság, amely próbára teszi a fizetési és az idősekről való gondoskodási képességét. A probléma kezelése érdekében a hatóságok nemzeti és tartományi szinten az elmúlt évben olyan intézkedéseket vezettek be, mint az adókedvezmények, a hosszabb szülési szabadság, a fokozott egészségbiztosítás, a lakhatási támogatások és a harmadik gyermek után járó extra pénz.

Forrás: https://www.cnbc.com/2022/08/23/china-says-covid-19-has-exacerbated-decline-in-births-marriages.html