A hétközepi időszakot a nemesfémpiacok stagnálással kezdték, mivel az euróra Mario Draghi által hozott rally kifulladt. (Emlékezetesen azt mondta ugyanis, hogy "kész" mindent megtenni, az euró védelmében.)

Furcsa, hogy valaki idéz az alapító okiratából, és ilyen nagy fellendülést okoz vele.) Mindenesetre a közös deviza az arannyal együtt erősödött vissza annak a növekvő optimizmusnak köszönhetően, hogy az Unió vezetői valamilyen pénzügyi könnyítést tesznek vagy piaci műveleteket hajtanak végre, hogy elmozdítsák a megfeneklett gazdaságokat és lenyomják a felemelkedett kötvényhozamokat. Az euro az 1,24-es szint körül van a dollárral szemben, ez idő szerint. Az S&P stabilról negatívra rontotta Görögország adósbesorolásának kilátásait (mindig van lejjebb), pedig a CCC minősítésével 8 szinttel van a befektetésre ajánlott kategória alatt.

A különféle statisztikai adatok továbbra is borúsak. A hét azzal kezdődött, hogy a Japán vezető index (leading index) június hóra 92,6-ra esett a májusi 95,2-ről. Ez az összetett index 12 nagyobb jelentőségű index értékén alapul, és az alapirány igencsak aggasztó. Kedden a svájci adatok változatlanok voltak, a 2,7 %-os júliusi munkanélküliséggel, rohamosan növekvő devizatartalékokkal, és a júliusi 0,7 %-os fogyasztói ár csökkenéssel (éves szinten, a júniusi  1,1 %-os csökkenéssel szemben). Az azonban ledöbbentette a befektetőket, hogy Olaszország szezonálisan kiigazított ipari termelése júniusra, éves szinten 8,2 %-os esést mutatott, az Egyesült Királyságé pedig -4,3 %-ot.  Így az olasz GDP a második negyedévben éves szintre számolva 2,5 %-ot esett.  A német feldolgozóipari megrendelések értéke júliusra éves szinten 7,8 %-os csökkenést mutat. Nem véletlen, hogy júniusban a német export 1,5 %-kal, az import 3 %-kal esett, éves szinten pedig az ipari termelés 0,3 %-kal esett júniusban ( májusban is).

Kanadában viszont kedvező a Ivey beszerzési menedzserindex 62,8 %-os júliusi értéke, a júniusi 49 %-kal szemben. Ausztrália szintén jól áll a 5,2 %-os munkanélküliséggel júliusban ( június: 5,3%).

Nem sok jót mutat a kínai konjunktúrával kapcsolatban, hogy a fogyasztói árindex júliusban, éves szintre számítva 1,8 % és a termelői árindex -2,9 %, de az ipari termelés éves szinten még mindig 10,3 %-os növekedést mutat, illetve évi 14,2%-os kiskereskedelmi forgalom bővüléssel.

Ha mindezt összesítjük, akkor Ausztrália, Új Zéland, Svájc és Kanada kivételével mindenfelé a gazdasági aktivitás lanyhulását látjuk,  az USA-ban szerény emelkedést, Európában a recesszió növekedését látjuk. Az olasz adatok szerint hiába enyhült mostanában a kötvényvásárlók nyomása, a gazdasági alapadatok romlása miatt előbb- utóbb Itália is rákényszerül egy uniós segélycsomagra.

A piaci megfigyelők egyre inkább úgy vélik, Draghi úr féléves munkássága után, hogy olyan ember, “aki csak beszél és beszél, de belebotlik, ha sétára kerül a sor”. Ennek az lesz a nyilvánvaló eredménye, hogy a piaci bizalom irányában annyi lesz, mint egy görög állampapír-kereskedőnek.

Az arany az 1600-as pszichikai szint felett zár. Új elemként az euróval szembeni aranykereskedés kis fizikai kereslettel jelenik meg. Eddig az arany azért esett, mert kezdte elveszteni a biztonsági tartalék szerepét, emiatt úgy kereskedtek vele, mint más kockázatos eszközökkel, együtt a szélesen vett árupiac áruival. Ezzel szemben az indiai fizikai kereslet a felmérések szerint ez évben 450 tonna lesz a tavalyi 753 tonnához képest, és Kína válhat a világ első számú aranyfogyasztójává. A szónoki kérdés az lehet, hogy a félelem megnövelheti-e az arany iránti befektetői keresletet? Nos jelenleg nem a félelem táplálja az emelkedést, hanem az a remény, hogy a Fed vagy /és az ECB újabb pénzügyi könnyítéseket vezet be, pénzbőséget indukálnak. Pedig nyilvánvaló, hogy a FED-nek meg van kötve a keze, nem hozhat komoly gazdaságélénkítő intézkedéseket az elnökválasztás finisében, nehogy részrehajlással vádolják.

Amerika azonban közeledik a fiskális határhoz (a törvény szerinti eladósodás mértéke), amit januárban ér majd el, ami sokkal fontosabb, útválasztás, mint a FED esetleges  pénzügyi bővítésének kérdése.

Az arany társpiacai közül a dollár is stagnál a devizakosárral szemben, illetve a WTi 93,35 kismértékben emelkedik.

Csütörtökön és pénteken a kínai statisztikai adatokra reagál majd az aranypiac. Amit jelenleg mindenki ismer, bizonyos gazdasági lassulás, a szállítási teljesítmények például éves szinten 2,4 %-kal estek. EZ nem sok jót jelez a gazdasági teljesítmény mutatójára. Emiatt nemcsak az arany, hanem a réz, a vasérc, az alumínium és a platina ára is medvepiac felé néz.

Kína által importált kőolaj, réz, szén és vasérc tekintetében júliusban mindenki csökkenést vár, és magas készletszinteket. (Ismeretes, hogy Kína a tőzsdei árucikkek legnagyobb felhasználója  a világon). A vasérc már 13 %.-ot esett és a szén ára is harminc havi mélypontra került.

A kínai aranybányászat 7,7 %-kal 177 tonnára nőtt az első félévben, így a világ aranytermelésének is élére került.

Hírek jelentek meg arról, hogy a tenger alól is ki lehet bányászni aranyat, méghozzá Pápua Új-Guinea partjainál, pedig erősen ellenállnak környezetvédők és helyi aktivisták. A kanadai Nutilus Minerals 20 éves kutatási -kitermelési engedélyt kapott PÚG kormányától. Ez a Solwara 1 projekt, a világ első tenger alatti aranykitermelő tevékenysége. 1,6 km mélyen fognak bányászni a Bismark tenger szintje alatt, 50 kilométerre a PÚG-hoz tartozó Új-Britannia szigettől. A kitermelt kőzet rezet és aranyat tartalmaz. A projektet a konkurens cégek árgus szemmel figyelik, hogy ők is indítsanak hullámok alatti kitermelő munkát.