Nem véletlenül kígyóznak hosszú sorok a valutapénztárak előtt. A forint, régiós társaihoz hasonlóan, árfolyamcsúcsra futott. Innen csak a gyengülésnek van komoly esélye.

A megváltozott kormányzati kommunikáció állhat a forinterősödés hátterében, vélik a Solar Capital elemzői mondván, az IMF megállapodást jelenleg majdnem biztosra veszi a piac. Ráadásul, ezt még megfejelte a június óta tartó pozitív nemzetközi hangulat, így sikerült megközelíteni az euróval szembeni 275-ös szintet.

Túlvették a forintot?

A jelenlegi euró árfolyam átmenetileg indokolt, amennyiben a kormányzati kommunikációnak van alapja, s az ősz elejére összejön a megállapodás – vélekednek a Solar Capital elemzői. Ellenben, ha a tárgyalások elhúzódnak, úgy meglátásuk szerint a piac jócskán előreszaladt. Ennek technikailag az az oka, hogy nagyon nagy mennyiségű euró melletti fogadást – részben fedezeti pozíciót – likvidálhattak ki egy jellemzően alacsony forgalmú, illikvid piacon, így nagyon rövid idő alatt nagyon nagymértékű árelmozdulás következett be.

A technikai elemzés alapján az mondható el, hogy a másfél hónapig érvényes 284-290-es sávból július végén letört az árfolyam, és egészen a 275-ös támaszig esett. Itt húzódik ugyanis a 2008-ban indult forint gyengülési trend alsó támaszvonala. Ennek letörése legfeljebb pár nap erejéig elképzelhető, hiszen az várható, hogy 270 közelében a jelentős magyar állampapír portfoliót tartó külföldi befektetők ismét elkezdik építeni majd fedezeti célú euró vételi pozícióikat, nem is beszélve a spekulatív longokról. Arról nem is beszélve, hogy jelenlegi ismeretek alapján a kormány egyik középtávú gazdaságpolitikai célja az alacsony kamatszint (jegybanki alapkamat) kialakítása lehet, ami a forintot később gyengülő pályára állítja majd.

Ezek alapján, valamint azon történelmi tapasztalat szerint, hogy a tőkepiacokon mindig van korrekció, olcsónak tűnik az euró 280 alatt mind rövid-, mind középtávon. Jelenleg egy kis korrekció esetén a 284 lehet az első ellenállás, majd pedig a 290, mely július során háromszor akadályozta meg a forintgyengülést.

Kelet-európai a történet

Nem kizárólag a forintról szól a sztori – figyelmeztetett Kuti Ákos, az Equilor vezető elemzője, mondván, érdemes megnézni a térségi devizákat. Látható, hogy a lengyel zloty egyéves csúcson van, de a cseh koronát is háromhavi csúcsra húzták a befektetők.

Mindamellett – visszatérve az EURHUF kurzusra -, a charton elég világosan kirajzolódik 275 környékén egy erős támasz, amiről ismét visszapattant az árfolyam.

Amennyiben beindulnak a kamatcsökkentési spekulációk, akkor néhány héten belül 280-282 környékére gyengülhet a magyar deviza az euróval szemben. Míg az ősz folyamán a gyors IMF megállapodás vagy a tárgyalások elhúzódása lehet döntő a forint szempontjából.

Drága a short

A jelenlegi helyzetben a carry trade hatás is erős. Vegyük észre, hogy euró hitelt már 1-1,5 százalékos kamatra is fel lehet venni, s ha ezt a befektetők euró alapú magyar államkötvénybe forgatják, akkor 7-8 százalékos hozamra számíthatnak. Más szóval, a kamatkülönbségből jelentős nyereséget könyvelhetnek.

Ezzel szemben a forintot shortolóknak azzal kell szembe nézniük, hogy ha forintot adnak el, mondjuk euró ellenében, akkor lényegében forintkölcsönt vesznek fel és „euró betétesek” lesznek, vagyis mindaddig fizetik a kamatkülönbözetet, amíg a pozíciójuk nyitva van. Nem olcsó mulatság tehát a forintot shortolni.