A felelős állattartás mellett a vadállatokkal való viselkedés szabályaira is felhívják a figyelmet a Budakeszi Vadasparkban.

A felelős állattartás mellett a vadállatokkal való viselkedés szabályaira is felhívják a figyelmet a Budakeszi Vadasparkban vasárnap azon rendezvényen, amelyet a hontalan állatok világnapja alkalmából tartanak.

 

A hontalan állatok világnapját 1992 óta tartják meg, a kezdeményezés az Egyesült Államokból indult. Eredetileg minden év augusztusának 3. szombatján rendezték meg, később augusztus 16-ára tették át a világnapot, amelynek célja a közvélemény és a hatóságok figyelmének felhívása a kérdésre és annak megoldatlanságára; a kóborállatok menhelyen való elhelyezésére, a menhelyekről történő örökbefogadás fontosságára, valamint a nem kívánt szaporulat megakadályozására.

Magyarországon elsősorban az otthonról elkóborolt vagy kidobott kutyák adják a legtöbb feladatot az önkormányzatoknak és az állatvédőknek.

A Noé Állatotthon Alapítvány jelen lévő munkatársai hasznos tanácsokkal szolgálnak az állatok örökbefogadásának előnyeiről és hátrányairól, a felelős állattartásról, valamint a lakóközösségben tartott hobbiállatokkal való törődésről. A megfogadásra érdemes javaslatok hozzájárulhatnak ahhoz, hogy minél kevesebb volt házi kedvenccel találkozzunk a jövőben.

Mezei János, a vasárnapi rendezvénynek helyet adó Budakeszi Vadaspark kommunikációs vezetője az MTI-nek elmondta, hogy hagyományteremtő szándékkal rendezik meg az eseményt, amellyel az a céljuk, hogy felhívják a figyelmet a kóbor állatokra. Ennek érdekében ingyenes előadásokat, állatbemutatókat és szakvezetéseket tartanak.

A vadaspark látogatói megismerkedhetnek például a mosómedvével, a nyesttel, a borzzal, a hollóval és a hiúzzal is. A vadaspark trénereinek vezetésével az érdeklődők mintegy 40 perces körsétán ismerkedhetnek meg az ott élő őzekkel, szarvasokkal, farkasokkal, medvékkel, muflonokkal, valamint az európai bölénnyel – magyarázta a kommunikációs vezető.

A Budakeszi Vadaspark szervezői gondoltak a legfiatalabb korosztályra is, ezért a szakmai bemutatókat rajzfoglalkozás, festés, rajzverseny, vadállat-simogatás mellett játékos vetélkedők, látványetetések egészítik ki.