Még a legalaposabban megszervezett nyaraláson is becsúszhat egy pozitív koronavírus teszt. Hogyan lehet hazatérni ezt követően?

Manapság könnyedén előfordulhat, hogy a nyaralás, külföldi utazás közben megfertőződünk a koronavírussal. Ebben az esetben váratlan helyzetek léphetnek fel, karanténokkal szembesülhetnek az utazók. Ami még nagyobb probléma lehet: a kereskedelmi repülőgép járatokon megtagadhatják az utazást a negatív teszt hiányában. Az utasbiztosítás alkalmas lehet a külföldön felmerülő karantén és orvosi költségek fedezésére. Azonban azoknak, akik gyorsan haza akarnak repülni, ez nem megfelelő.

Ebben igyekszik megoldást nyújtani a 2020 tavaszán alapított Covac Global. A Covac Global hazaszállítja az ügyfeleit, akár belföldi, akár külföldi utazásuk során diagnosztizálnak náluk Covidot és emiatt nem tudnának hazatérni.

A Covac Global célja, hogy ügyfeleiket már a fertőzés első jeleit követően azonnal repülővel haza szállítják. Ross Thompson CEO elmondása szerint a piacon jelenleg nincs másik cég amelyik biztosítaná a pozitív teszttel rendelkező emberek azonnali hazaszállítását. Az „evakuálás” akkor történik meg amikor az ügyfelük koronavírus tesztje pozitív lesz és a betegségnek legalább egy tünetét észleli. Külföldi kórházi ápolásra nincs szükség, nincsen karantén kötelezettség sem külföldön. A Covac Global visszaszállítja az utasokat otthonaikba vagy súlyos tünetek esetén egy saját országbeli kórházba. Szükség esetén szárazföldi és légi mentőket is biztosítanak. A CEO véleménye az, hogy ha valaki külföldön szorul orvosi ellátásra, esetleg hosszabb időre kórházi ápolásra az mind testi, mind lelki egészségére negatív hatással lehet.

Hogyan lehet igénybe venni a Covac Global szolgáltatását?

Előre kell regisztrálni az utasoknak, az indulás előtt legalább két héttel. Jelenleg még csak amerikai és kanadai állampolgárok tudják igénybe venni a szolgáltatást, de a tervek szerint májustól minden országban elérhető lesz. Az árak 675 dollárnál kezdődnek, a kezdőcsomag 15 napra biztosít és ez 1 éven belül használható fel. Thomson hozzátette, hogy a magánúton történő SOS hazautazás drága, akár 200 ezer dollárba is kerülhet.

A Covac Global esetében országokra nincsenek korlátozások, tehát bárhova utazunk biztosíthatjuk magunkat. Azonban az óceánjárókon utazókra és a tömegrendezvényeken résztvevőkre nem terjed ki a Covac szolgáltatása.

A CDC (Centers for Disease Control and Prevention) előírása szerint az Egyesült Államok területére való belépéshez negatív Covid-tesztet szükséges felmutatni. (vagy igazolást gyógyulásról) Ez alól az előírás alól nagyon kevés esetben lehet mentességet kapni. Az egyik kiskapu az, hogy az utazásnak minősített légimentővel kell történnie.  A Covac Global szolgáltatásai megfelelnek ennek a kritériumnak- mondta Thompson.

A CEO hozzátette: „Jelenleg csak a Covac Global szolgáltatása által juthat be Covid-19 beteg az Egyesült Államokba. Jelenleg még saját repülőgéppel sem lehet belépni az ország területére negatív Covid teszt nélkül.”

Összefoglalva a Covac Global szolgáltatása biztosítja az utazóknak, hogy akkor is haza tudjanak térni, hogyha egyébként erre nem lenne lehetőség negatív teszt hiányában.

A Covac Globalhoz hasonló, azonban alapelveiben más szolgáltatást kínál a Global Rescue nevű cég. A Global Rescue szolgáltatásának igénybe vételéhez azonban önmagában egy pozitív teszt nem elég. A cég csak akkor szállítja vissza az ügyfeleit, ha megbetegedtek és kórházi ellátásra is szükségük van. A Global Rescue esetében a szállítás az ügyfél saját országának valamelyik kórházába történik és nem az otthonába. A szolgáltatás bármely ország állampolgárainak elérhető, az árak $119-tól kezdődnek. Tehát a Global Rescue olcsóbb, mint a Covac Global.  Dan Richards CEO elmondta, hogy a Global Rescue a világjárvány kitörése óta több ügyfelet szerzett, mint a Global Rescue teljes 16 éves történelme során összesen.

A Global Rescue szolgáltatása lehetővé teszi, hogy a koronavírus miatt kórházi ápolásra szoruló személyeknek ne külföldi kórházban kelljen eltöltenie több napot, akár heteket.

Forrás: CNBC