Az OTP bank oroszországi leányvállalata a magyar cégcsoport nyereségének egynegyedét biztosította az év második negyedében az úgynevezett expressz-hitelekkel.

Az OTP bank oroszországi leányvállalata a magyar cégcsoport nyereségének egynegyedét biztosította az év második negyedében az úgynevezett expressz-hitelekkel – közölte a Kommerszant orosz napilap hétfőn.


Az OTP üzleti tevékenységének kulcsfontosságú részét képezi Oroszországban a magas bevételeket eredményező fogyasztói hitelezés.

A pénzintézet egyúttal csökkenti a kevésbé jövedelmező társasági hitelezést – közölte a tekintélyes orosz napilap.

A nemzetközi szabályoknak megfelelően az OTP Bank oroszországi leányvállalata közzétette második negyedéves pénzügyi adatait. A cégcsoport tiszta nyeresége 41 milliárd forintot tett ki (182,7 millió dollárt), amelynek körülbelül a negyedét biztosította az orosz leányvállalat: 49,2 millió dollárt.

2012 első felében az orosz piacon működő leányvállalat haszna 32 százalékkal nőtt, míg a cégcsoport egészében 28 százalékos csökkenés ment végbe – írta a Kommerszant.

Az expressz-hitelekkel a második helyet foglalja el az orosz piacon, így 21,3 százalékos a részesedése az OTP orosz cégének. A hitelkártya piacon pedig a hatodik helyen áll, a második negyedév végére 750 ezer hitelkártyát bocsátott ki.

A problémás, kilencven napnál tovább húzódó adósságot jelentő kölcsönök aránya ugyanakkor 14,8 százalékra nőtt az OTP Bank oroszországi részlegének hitelportfóliójában, míg 2012 első negyedévében ez csak 12,4 százalék volt.

A Kommerszant cikkírója arra is kitér, hogy a fogyasztói hitelek piacán jelentős szerepet betöltő más külföldi cégcsoportok oroszországi leányvállalatai, mint az Unicredit bank és az Abszolút bank nem örvendeztették meg tulajdonosaikat. Az oroszországi Unicredit bank tiszta nyeresége például az év első felében 22 százalékkal csökkent.

www.kommersant.ru/doc/2005130