Az Európai Központi Bank (EKB) március 9-én, hétfőn kezdi meg eszközvásárlási programját – jelentette be Mario Draghi, az euróövezeti jegybank kormányzótanácsának Ciprus fővárosában, Nicosiában tartott kamatdöntő ülését követő sajtótájékoztatón.

Az EKB nicosiai kamatdöntő ülésén változatlanul, 0,05 százalékon hagyta irányadó kamatát. A döntés megfelelt a piaci várakozásoknak.

Mario Draghi, az EKB elnöke a tájékoztatón jelezte, hogy a bank a továbbiakban monetáris politikájában a nem konvencionális eszközök alkalmazására helyezi a hangsúlyt. Ennek keretében az eszközvásárlásokat összesen havi 60 milliárd eurós keretösszegben hajtja végre. A szuverén papírok mellett az EKB kész bizonyos magánszektorban kibocsátott kötvényeket is vásárolni – jelentette be Mario Draghi, hozzátéve, hogy az eszközvásárlások az EKB szándékai szerint 2016 szeptemberéig fognak tartani.

ekb europai kozponti bank frankfurt bobby hidy flickrJavuló kondíciók

Az EKB elnöke megállapította, hogy az eddig bevezetett intézkedéseknek köszönhetően a pénzpiaci kondíciók javultak, a hitelezési dinamika erősödött az euróövezetben. Az alkalmazott monetáris politikai lazítás nagyban hozzájárult a növekedést támogató gazdasági környezet kialakulásához – mutatott rá. Elmondható, hogy az alkalmazott eszközök és intézkedések meghozták a gyümölcsüket – szögezte le. “A monetáris lazítás előnyei átgyűrűztek a reálgazdaságba” – fogalmazott.

Az EKB a gazdasági növekedés alapjainak kiszélesedésére, ütemének erősödésére számít, ehhez azonban a belső kereslet bővülését továbbra is monetáris politikai eszközökkel kell támogatni – mutatott rá Mario Draghi.

Szükséges reformok

A gazdasági növekedés ütemének gyorsulását azonban elkerülhetetlenül hátráltatják még valamelyest az egyes tagállamokban alkalmazandó költségvetési kiigazító intézkedések – hívta fel a figyelmet az EKB elnöke, hangsúlyozta azonban, hogy a szükséges strukturális reformintézkedéseket mindenképpen végre kell hajtani.

Leszögezte, hogy a gazdasági növekedési kockázatok csökkentek ugyan, a kormányzótanács azonban “továbbra is szoros figyelemmel követi az árstabilitásra leselkedő veszélyek alakulását”, és ennek megfelelően dönt a szükséges intézkedésekről.

euróövezet pénztárca infláció 123rfElőrejelzés

Mario Draghi a tájékoztatón az EKB felfelé módosított, konjunkturális élénkülést és stagnáló fogyasztói árakat jelző euróövezeti gazdasági prognózisát is tolmácsolta: eszerint az EKB 2015-ben 1,5 százalékos GDP-növekedésre számít, szemben a még decemberben jelzett 1,5 százalékkal. 2016-ban a GDP-növekedés már 1,9 százalék lehet 1,5 százalék helyett, majd 2017-ben 2,1 százalék.

Az infláció “az elkövetkező hónapokban is alacsony, vagy negatív marad” – jelezte Mario Draghi, s közölte: a harmonizált fogyasztói árindex (HICP) az EKB prognózisa szerint 2015-ben 0,0 százalék lesz, szemben a decemberben jelzett 0,7 százalékkal, majd 2016-ban 1,5 százalékra emelkedik, szemben az előzőleg jelzett 1,3 százalékkal, 2017-ben pedig már 1,8 százalék lehet.

Az euró árfolyama átmenetileg erősödött az EKB sajtókonferencia ideje alatt, jegyzése 1,1066 dollárról 1,1114 dollárig emelkedett, majd korrigált és egészen 1,1020-ig csökkent.