A vártnál kevesebbel, tíz százalékkal csökkent a bruttó hazai termék (GDP) a harmadik negyedévben az előző év azonos időszakához viszonyítva – közölte első gyorsbecslése alapján a horvát statisztikai hivatal pénteken.

Az idei harmadik negyedévben 11 százalékos visszaeséssel számoltak az elemzők. A jelentés szerint a lassulás a koronavírus-járvány megfékezésre hozott korlátozások következménye, amelyek miatt csökkentek a fogyasztási kiadások. Ez a második negyedév, amelyikben csökkent a GDP Horvátországban éves szinten, az előző negyedévben rekordmértékben, 15,4 százalékkal zsugorodott a gazdaság. A végső fogyasztás 7,5 százalékkal csökkent a harmadik negyedévben, az előző év azonos időszakához képest.

Nőtt az állam fogyasztása, éves szinten 1,5 százalékra. Az export 32,3 százalékkal, az import 14,1 százalékkal esett vissza éves összehasonlításban. A bruttó beruházások és az állóeszköz-felhalmozás 3 százalékkal csökkent éves szinten. A szezonálisan és naptárhatással kiigazított adatok szerint a harmadik negyedévben 11,6 százalékkal csökkent a GDP az előző negyedévhez képest, míg éves bázison 10 százalékkal zsugorodott.