Nem tapasztaltak kirívóan súlyos szabálysértést az ellenőrök a második országos halászati ellenőrzés során, de 31 esetben feljelentést tettek – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) az MTI-vel.

Július 27-én második alkalommal tartottak országos átfogó halászati ellenőrzést a Nébih Földművelésügyi Igazgatóság vadászati és halászati osztályának koordinálásával. Az átfogó ellenőrzés 146 halászati vízterületet, valamint 62 halforgalmazó helyet érintett, 209 hatósági személy és öt halászati őr vett részt a munkában.

A közlemény szerint a feljelentéseket egyebek mellett jogosulatlan horgászat, több eszközzel történő horgászat és fogási napló elégtelen vezetése miatt tették az ellenőrök. A vizsgálat során országosan 146 halászati vízterületen 1043 fő horgászt és halászt ellenőriztek. A 19 megyét érintő vizsgálaton a megyei halászati és élelmiszerlánc-felügyeleti hatóságok, a rendőrhatóság, az adóhatóság, valamint egyes halászati vízterületek halászati őrei vettek részt. A vizsgálat szinte valamennyi halászati vízterületet érintette, csaknem a teljes magyarországi Tisza- és Duna-szakaszon megjelentek az ellenőrző csoportok, de a Balaton, a Velencei-tó, a Tisza-tó, és Fertő tó sem kerülte el a fokozott figyelmüket.

Az adóhatóság és az élelmiszerlánc-biztonsági szakemberek több mint 60 helyen ellenőriztek, és csaknem húsz esetben találtak szabálytalanságot. Egy vendéglátóegységben a fagyasztott halak, egy halbolt esetében pedig a forgalmazott halak (ponty, busa, kárász, tisztított harcsa) származását nem tudták igazolni, ezért azokat a szakemberek lefoglalták, és bírságot szabtak ki az üzemeltetőkre. A rendőrhatóság munkatársai egy halforgalmazó helyen a hallal való helytelen bánásmód, tárolás miatt állatkínzás bűncselekménye és közokirat-hamisítás miatt kezdeményeztek eljárást. A közlemény szerint az ellenőrzés pozitív tapasztalata volt, hogy az ellenőrzött horgászok maguk is igénylik a jövőbeni gyakoribb ellenőrzéseket, mert álláspontjuk szerint így hatékonyabban lehet kiszűrni a személyes nyugalmukat is zavaró orvhalászokat, orvhorgászokat.