Ha nem vagy naprakész a Covid-oltások vagy az emlékeztető oltások tekintetében, Dr. Anthony Fauci szigorúan figyelmeztet téged: szerezze be ezeket az adagokat most, vagy készüljön fel a kemény őszre és télre.

“Ha nem kapják meg az oltást vagy nem kapják meg az emlékeztető oltást, akkor bajba kerülnek” – mondta Fauci, Biden elnök orvosi főtanácsadója kedden. Ez az amerikaiak egyértelmű többségére vonatkozik. A Kaiser Family Foundation szerint július 21-én az amerikaiak közel 228 millióan, azaz nagyjából 70%-uk nem volt beoltva, nem fejezte be az alapimmunizációs sorozatot, vagy nem kapta meg az első emlékeztető oltást. Az oltások beadása különösen alacsony az emlékeztető oltások esetében. A Centers for Disease Control and Prevention adatai szerint minden 5 éves és idősebb amerikai jogosult az emlékeztető oltásra öt hónappal az elsődleges oltássorozat befejezése után, de a jogosultaknak csak 48,4%-a kapta meg az oltást.

Az 50 éves és idősebb felnőttek körében, akik jogosultak a második emlékeztető oltásra, csak 30,9% kapta meg azt, áll az adatokban. Ez az ősz és a tél felé haladva problémát jelent. Az Egyesült Államok jelentős Covid hullámot tapasztalhat, 100 millió új fertőzéssel és halálesetek hullámával ezekben a következő hónapokban – vetítette előre májusban a Fehér Ház Covid-ellenes koordinátora, Dr. Ashish Jha. Fauci “eléggé elkeserítőnek” nevezte az ország oltási és emlékeztető oltási arányát, és rámutatott az egyik lehetséges okra, amiért az emberek nincsenek naprakészek: egyszerűen azt gondolják, hogy nincs szükségük a további adagokra, mert nem tartoznak a Covid szempontjából magas kockázatú személyek közé. Ezek közé a csoportok közé tartoznak az idősek, az alapbetegségben szenvedők vagy az immunhiányos állapotúak, valamint a teljesen oltatlan emberek.

“Az emberek azt mondják: ‘Nos, a kockázat számomra alacsony. Akkor miért kapnám meg?” mondta Fauci. Fauci elmagyarázta, hogy minél tovább kering a vírus, annál nagyobb az esélye, hogy egy új változattá mutálódjon, amely még az alacsony kockázatú népességcsoportokat is veszélyeztetheti. Más szóval, ha elkapod a Covidot, és különösebb felhajtás nélkül teljesen felépülsz, személyesen lehet, hogy jól vagy – de ezzel aktívan meghosszabbítod a vírus élettartamát, és esélyt adsz neki, hogy még tovább alkalmazkodjon. Az Omicron BA.5 alváltozat, az országban jelenleg domináns Covid-törzs, már most is képes részben kikerülni a védőoltások által kiváltott védőantitesteket, mondta Fauci. De ez nem ok arra, hogy elkerüljük a vakcinaadagokat: A fertőzés elleni némi védelem jobb, mint a védelem hiánya, és a vakcinák még mindig kivételesen jól működnek a súlyos megbetegedések, a kórházi kezelés és a halálozás megelőzésében.

Fauci elmondta, hogy a Covid olyan változatait, mint a BA.5, célzó emlékeztető oltások, amelyek fokozzák az immunitást az adott törzsek ellen, valószínűleg a következő hónapban lesznek elérhetőek. Fauci szerint kapja meg, ha jogosult rá – és addig is, ne várjon azzal, hogy bepótolja a jelenleg hiányzó adagokat. Ha nem aggódik a saját személyes kockázata miatt, tegye meg a “közösségi felelősség” miatt, mondta Fauci. “Ha meg akarjuk gátolni … a járvány kitörését, akkor a közösségünkben – és a közösség alatt a nemzetünket és a világot értem – minél több embert kell beoltatni és felerősíteni, hogy ne adjunk ennek a vírusnak olyan bőséges lehetőséget, hogy valóban elterjedjen” – mondta.

Forrás: https://www.cnbc.com/2022/08/03/fauci-not-being-up-to-date-on-covid-vaccines-boosters-means-trouble.html