Gyorsan emelkedik az adóparadicsomokba áttelepülő csehországi cégek száma. Az idei első félév végén az adóparadicsomokban székelő csehországi cégek száma 12.046-ra nőtt, ami éves összevetésben 2,5 százalékos növekedés – közölte a CEKIA ügynökség.

A január-júniusi időszakban 294 cég tette át székhelyét az adóparadicsomokba, míg az egész tavalyi évben 328 cég. Abszolút mértékben az első fél évben a legtöbb csehországi cég – 123 – az Egyesült Államokba tette át székhelyét, a második helyen Ciprus (79 cég), a harmadikon pedig a Seychelles-szigetek áll (51 cég).

A Csehországban bejegyzett összesen mintegy 366,5 ezer cégnek 3,29 százalékát ellenőrzik az adóparadicsomokból. A legtöbb határon túli cseh cég Hollandiában, Cipruson és Luxemburgban van bejegyezve. A CEKIA elemzéséből kiderül, hogy 2006-tól kezdve meredeken nő a csehek érdeklődése Ciprus iránt, 2009-óta stagnál a Hollandiában bejegyzett társaságok száma, míg a Luxemburgban bejegyzetteké csökken.

“Amennyiben a második fél évben is fennmarad ez az ütem, az utóbbi három évben ez lenne a legnagyobb tőkekiáramlás” – kommentálta a számokat Petra Stepánová, a CEKIA elemzője. “Minden jel arra mutat, hogy a jobboldali kormány gazdaságpolitikája sem csökkentette a cseh társaságok és vállalkozók kedvét kitelepülni az adóparadicsomokba” – mutatott rá Stepánová.

A CEKIA ügynökség a Bisnode AB csoport része, amely a legnagyobb digitális kereskedelmi információkat szolgáltató cég Európában.