Várhatóan gyengüléssel indul a kereskedés szerdán a vezető európai tőzsdéken, mert halványul a remény, hogy a jegybankok merészebb intézkedéseket hoznak a gazdaság fellendítésére és az euróválság megoldására.

A határidős indexek azt jelzik, hogy a frankfurti DAX-30 12 ponttal, a londoni FTSE-100 ugyancsak 12 ponttal, a párizsi CAC-40 pedig 10 ponttal nyit keddi záróértéke alatt. Akárcsak a devizapiacok, az értéktőzsdék is az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed és az Európai Központi Bank (EKB) döntésére várnak. A Fed szerda este ad ki közleményt, de elemzők szerint “bőségesen van tere a csalódásnak” abban a tekintetben, hogy pumpál-e további pénzt az amerikai gazdaságba. Az EKB kormányzótanácsa csütörtökön ül össze, de ami az EKB-t illeti, az “inkább ugat mint harap” – mondta Paul Dales, a Capital Economics elemzője.

Kínából sem érkeznek jó hírek, a feldolgozóipari beszerzési menedzser index három hónapja csökken. Ugyanezek a tényezők mozgatták az ázsiai tőzsdéket. A tokiói Nikkei 225 0,61 százalékos csökkenéssel zárt, a kínai piacok azonban viszonylag jól tartották magukat, mert a befektetők arra számítanak, hogy a kormány intézkedéseket hoz a gyengülő gazdaság megmozgatására. A hongkongi Hang Seng mutató a kereskedés utolsó órájában 0,21 százalékos erősödést jelzett.

A nyugat-európai tőzsdék kedden megtorpantak négynapi előretörés után. Az FTSE-100 1,02 százalékkal, a párizsi CAC-40 0,87 százalékkal, a frankfurti DAX-30 pedig 0,03 százalékkal végzett hétfői záróértéke alatt.