Az idén júniusban 0,6 százalékkal nőtt az ipari termelés az előző év azonos hónapjához viszonyítva, a munkanaphatástól megtisztított index megegyezik a kiigazítatlannal – közölte előzetes adatok alapján kedden a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Az első fél évben az ipari kibocsátás volumene 0,4 százalékkal elmaradt az előző év azonos időszakától.

Az előző hónaphoz képest júniusban 2,2 százalékkal csökkent az ipari termelés a szezonálisan és munkanaptényezővel is kiigazított adatok szerint. Az első fél évben háromszor fordult elő, hogy az előző hónaphoz képest csökkent az ipari kibocsátás. Áprilisban szintén 2,2 százalékos volt a visszaesés, míg februárban csak 0,2 százalékos.

Éves összevetésben a 0,6 százalékos szerény növekedés a februári 0,8 százalék után a legjobb kiigazítatlan adat ebben az évben. Az eredetivel júniusban megegyező munkanappal kiigazított indexnél márciusban és májusban is nagyobb növekedést regisztrált a KSH, a félév másik három hónapjában viszont visszaesett az ipari termelés.

Az ipari kibocsátás féléves csökkenése azt jelzi, hogy az úgynevezett Mercedes-hatás gyengébb a vártnál, vagyis a kecskeméti gyár termelése egyelőre nem képes növekedésbe fordítani az ipar idei teljesítményét.