Egyetlen éjszaka alatt az osztrák zenei élet minden szegmensébe belehallgathat, aki részt vesz 2012. augusztus 25-én a Gürtel Nightwalkon. A bécsi nagykörút bárjai és lokáljai között vándorolva trashpop, elektronikus zene és mozgalmi dalok egyaránt várják az érdeklődőket.

Tizenötödik alkalommal rendezik meg a Gürtel Nightwalkot az osztrák fővárosban, amelynek során egyetlen zenés sétánnyá változik a bécsi nagykörút. Az itt található bárok és lokálok előtt, mögött és körül az osztrák zenei élet színe-javát reprezentáló zenekarok ingyenes koncertjével várják az éjszakai vándorokat augusztus 25-én.

A rendezvény lelke a Chelsea, a Rhiz és a B72, amelyek tizenöt évvel ezelőtt nem féltek a metró viaduktja alatti elhagyatott, majd revitalizált területen megnyitni kapuikat. Kitartó jelenlétükkel nagyban hozzájárultak ahhoz, hogy a Gürtel kapcsán ma már senkinek se egy sivár piroslámpás negyed jusson az eszébe.

A három klub idén is különleges és változatos produkciókkal és együttesekkel felvértezve várja a régi és új vedégeket a Gürtel Nightwalk alkalmából. A Chelsea előtt a The Sado Maso Guitar Club és a Sex Jams szórakoztatja a közönséget a Sonic Youth-ra és a 60-as évek garázsegyütteseire hajazó elektronikus gitár poppal, míg a Rhiz előtt az elektronikus popban utazó A Thousand Fuegos és a tangót és folkrockot melodrámai popdalokkal ötvöző Morbidelli Brothers uralja majd a színpadot. Bizarr élményben lehet részük, akik a Rhiz falain belülre is bemerészkednek: itt ugyanis a The Gore-Gore-Boys dobos, telefonos produkcióját élvezhetik. A trashpop-nővérekként is ismert Sawoff Shotgunt és a mostanában ugyancsak felkapott The Beth Edgest szerződtette erre az éjszakára a klubtrió harmadik tagja, a B72.

Nő- és munkásmozgalmi daloktól lesz hangos a szintén a Gürtelen található üvegkocka, a Kubus Export, amely egy lemezbemutató színhelye is lesz egyben. A Bécsi Városháza Nőügyi Osztálya (MA 57) itt mutatja be a „re:composed” elnevezésű projekt eredményeként született dupla-CD-t, amely újraértelmezett nő- és munkásmozgalmi dalokat tartalmaz.

Évek óta a Gürtel Nightwalk fix eleme a három házigazda, Kurt Stürzenbecher, Heinz Vettermann és Nurten Yilmaz felolvasása is: míg a két előbbi a saját műveiből idéz közönségének, addig Nurten Yilmaz a kerületi önkormányzathoz benyújtott javaslatokból állított össze egy kabarénak is beillő best-of válogatást.

A rendezvény megnyitója augusztus 25-én, 18 órakor a Hauptbücherei (Központi Könyvtár) tetőteraszán lesz Stefanie Souriallal és Fuzzmannel.