Az évtizedekig feketelistán szereplő zenészek – köztük Gloria Estefan vagy Celia Cruz – immár bekerülhetnek számaikkal a kubai rádiók programjába.

Az évtizedekig feketelistán szereplő zenészek – köztük Gloria Estefan vagy Celia Cruz – immár bekerülhetnek számaikkal a kubai rádiók programjába.

Bár a feketelistáról hivatalosan sohasem esett szó a kommunista országban, a Kubát elhagyó vagy a rendszer ellen szavukat felemelő zenészek az elmúlt ötven évben nem szerepelhettek a rádiók műsorában.

A BBC havannai online tudósítása szerint (www.bbc.co.uk/news/world-latin-america-19174552) a szigetországban zajló változásokat jelzi, hogy feloldották a tilalmat. A cenzúra megszűnéséről szóló hírek a múlt héten terjedtek el, azokat Kuba legnagyobb rádióállomásai meg is erősítették a BBC-nek. Hivatalos bejelentés azonban nem született, hiszen azzal egyértelműen elismerte volna a hatalom, hogy valóban létezett a cenzúra.

A havannai rádiósok azt a tájékoztatást kapták egy múlt heti értekezleten, hogy a lista már megtette a magáét, de immár elavult, és eltörlése beleilleszkedik “Kuba világ felé nyitásába”.

A rádióállomások arról számoltak be, hogy néhány napja még mintegy ötven zenész szerepelt a tiltólistán, mostantól azonban a rádiók igazgatói maguk dönthetik el, mit sugároznak.

Mint a brit tartalomszolgáltató megjegyezte: egyelőre nem derült ki, hogy vajon a rádiók élnek-e a lehetőséggel.

A feketelistások között volt Paquito d’Rivera Grammy-díjas szaxofonos, aki családját hátrahagyva egy külföldi turnéról nem tért haza, vagy Willy Chirino, aki gyermekként hagyta el Kubát, és Miamiban lett neves zenész. A Havannában született Gloria Estefan szintén szálka volt a kubai hatalom szemében. Egy darabig Julio Iglesias is eltűnt az éterből, de később kihúzták a listáról. Viszont egy egész kubai generáció nőtt fel anélkül, hogy hallhatta volna az állami rádióban Celia Cruzt, akit a világ a salsa mestereként ünnepel. Őt azért mellőzték, mert a Castro-ellenes diaszpóra egyik kedvencévé vált.