Az ukrán központi bank a közeljövőben várhatóan kamatot csökkent a lassuló gazdaság élénkítése céljából.

Az ukrán központi bank a közeljövőben várhatóan kamatot csökkent a lassuló gazdaság élénkítése céljából. 

A jegybank monetáris politikával foglalkozó részlegének vezetője azt mondta a Reuters hírügynökségnek, hogy ha az infláció továbbra is kedvezően alakul, akkor a központi banknak lehetősége lesz a kamatcsökkentésre.Júliusban 0,2 százalékkal csökkentek a fogyasztói árak júniushoz képest, amikor 0,3 százalékos volt a csökkenés a megelőző hónaphoz viszonyítva.

Az ukrán központi bank márciusban 25 bázisponttal 7,5 százalékra mérsékelte az alapkamatot, ezt megelőzőleg 2010 augusztusában csökkentették utoljára az alapkamatot.

Az idei első hét hónapban az ipari termelésnövekedés 0,2 százalékra lassult éves összevetésben az egy évvel korábban mért 9,4 százalékról Ukrajnában. Az ipari termelés növekedésének lassulását az okozza, hogy zsugorodott az acélipari szektor termelése az uniós piacok keresletcsökkenésének hatására. Az acél és acéltermékek kivitele adja Ukrajna exportbevételének több mint a negyedét.

Ukrajna külkereskedelmi hiánya az idei első félévben 3,9 milliárd dollárra nőtt az egy évvel korábbi 1,8 milliárd dollárról. Az ukrán hazai össztermék (GDP) növekedése 2,5 százalékra lassult az idei első hat hónapban az egy évvel korábbi 4,4 százalékról. A kormány azzal számol, hogy az idén 3,9 százalékkal nő a gazdaság a tavalyi 5,2 százalék után.