Németh András – Az Elmű kiemelten támogatja a jövő környezetbarát közlekedési formájának hazai elterjedését. Az E-Mobility programmal való megismerkedés mellett vezetéstechnikai ismereteket is szerezhettek a résztvevők a Magyar Autóklub teszt pályáján.

A szakértők többsége egyetért abban, hogy hosszabb távon az elektromos hajtás válthatja fel a belsőégésű motorokat a közlekedésben. Ezzel csökkenthető a szén-dioxid és más káros anyagok kibocsátása. Az Elmű-Émász Társaságcsoport 2010-ben indította el azt a programját, amellyel a az energiatudatos gondolkodásmódot és ennek részeként az elektromos hajtású közúti közlekedést kívánja népszerűsíteni. Az elektromos autózás népszerűsítéséért 2011 nyarán a társaságcsoport létrehozta partnereivel az E-Mobility Network programot. Ez egységes megjelenési formaként szolgál azon vállalatok számára, amelyek úttörő szerepet kívánnak vállalni ennek a korszerű és környezetbarát technológiának a meghonosításában Magyarországon.

Az elektromos autózás egyre népszerűbb világszerte. Az Elmű a hazai villamosenergia-szolgáltatók közül elsőként fejleszti a technológia elterjedéséhez elengedhetetlen autótöltő berendezések hálózatát, elektromosautó-flottájuk Magyarországon szintén egyedülálló. A rendezvény célja az volt, hogy ismereteket adjon erről az új, de rendkívüli érdeklődésre számot tartó technológiáról.

Az Elmű felmérése szerint 2015-ben várhatóan az EU városaiban 300 ezer e-jármű lesz, amit kezdetben a vásárlók második autónak vagy vállalati flottákba vesznek, illetve azok keresik, akik minden nap környezettudatosan autóznak. Egyelőre a nagyon magas ár szab gátat a tömeges elterjedésnek, mert a jármű árának a felét csak az akkumulátor teszi ki.

Az elektromos autó belseje elég spártai, a motor értelemszerűen szinte zajtalan, ezt a sofőrnek és a járdáról lelépő gyalogosnak nem árt fejben tartani.

A rendezvényen a vállalkozó szellemű résztvevők nem csak elektromos autókkal ismerkedhettek, hanem elektromos kerékpárral is. Pontosabban ez a típus energiatakarékos módon a fizikai erőt nem helyettesíti, csak rásegít a pedálozásnál.