A kínai hadsereg hétfőn újabb hadgyakorlatokat jelentett be a Tajvan körüli tengereken és légtérben – egy nappal az eddigi legnagyobb hadgyakorlatok tervezett befejezése után -, hogy tiltakozzon Nancy Pelosi amerikai házelnök múlt heti tajpeji látogatása ellen.

A kínai Keleti Színtér Parancsnoksága közölte, hogy közös gyakorlatokat hajtanak végre, amelyek a tengeralattjárók elleni és tengeri támadási műveletekre összpontosítanak – megerősítve egyes biztonsági elemzők és diplomaták félelmeit, hogy Peking továbbra is nyomást gyakorol Tajvan védelmére. Pelosi múlt heti tajvani látogatása feldühítette Kínát, amely sajátjának tekinti az önigazgatású szigetet, és válaszul először indított ballisztikus rakétákat Tajpej fölött, valamint megszakította a Washingtonnal folytatott párbeszéd egyes irányvonalait. A legújabb gyakorlatok időtartama és pontos helyszíne még nem ismert, de Tajvan már enyhítette a repülési korlátozásokat a szigetet körülvevő hat korábbi kínai gyakorlóterület közelében.

Nem sokkal a legutóbbi gyakorlatok bejelentése előtt Tajvan elnöke, Tsai Ing-wen találkozott a Szent Vincent és a Grenadine-szigetekre látogató Ralph Gonsalves miniszterelnökkel, és elmondta neki, hogy nagy hatással volt rá a férfi elhatározása, hogy Kína katonai nyomása ellenére is ellátogat a szigetre. “Gonsalves miniszterelnök az elmúlt napokban kifejezte, hogy a kínai hadgyakorlatok nem fogják megakadályozni őt abban, hogy meglátogassa tajvani barátait. Ezek a kijelentések mélyen megérintettek minket” – mondta Tsai a Gonsalves számára Tajpejben tartott fogadóünnepségen.

Nem volt világos, hogy Tsai Pelosi látogatása előtt vagy után hívta-e meg Gonsalvest. “Nem hozzuk nyilvánosságra a belső tervezést vagy a kormányok közötti kommunikációt” – mondta a tajvani külügyminisztérium a Reuters kérdésére. A korábbi négynapos gyakorlatok során 11 rövid hatótávolságú ballisztikus rakéta kilövésén túl kínai hadihajók, vadászgépek és drónok manővereztek kiterjedten a sziget körül. Röviddel a gyakorlatok vasárnapi befejezése előtt Kína és Tajvan egy-egy hadihajója, mintegy 10 hadihajó manőverezett közelről a Tajvani-szoros nem hivatalos középvonala körül egy, a helyzetet ismerő, a biztonsági tervezésben részt vevő személy szerint.

A katonai tárgyalások elmaradnak

A tajvani védelmi minisztérium szerint kínai katonai hajók, repülőgépek és drónok szimuláltak támadásokat a sziget és haditengerészete ellen. Azt mondta, hogy repülőgépeket és hajókat küldött, hogy “megfelelően” reagáljanak. A kínai védelmi minisztérium eközben fenntartotta az Egyesült Államokra gyakorolt diplomáciai nyomást, és megvédte a katonai-katonai tárgyalások felfüggesztését, tiltakozásul Pelosi látogatása ellen. “A Tajvani-szorosban kialakult jelenlegi feszült helyzetet teljes egészében az amerikai fél provokálta és hozta létre saját kezdeményezésére, és az amerikai félnek teljes felelősséget és súlyos következményeket kell viselnie ezért” – mondta Wu Qian védelmi minisztériumi szóvivő egy online bejegyzésben. “Az alapvonalat nem lehet áthágni, és a kommunikációhoz őszinteségre van szükség” – mondta Wu. Kína pénteken, amikor Pelosi elhagyta a régiót, lemondta a hadszíntéri szintű parancsnokságokat, a védelempolitikai koordinációt és a katonai tengeri konzultációkat érintő hivatalos megbeszéléseket.

A Pentagon, a külügyminisztérium és a Fehér Ház tisztviselői elítélték a lépést, felelőtlen túlreagálásnak minősítve azt. Azzal, hogy Kína megszakította az amerikai hadsereggel fenntartott kevés kommunikációs kapcsolatainak egy részét, biztonsági elemzők és diplomaták szerint egy kritikus pillanatban felveti a Tajvan feletti véletlen eszkaláció kockázatát. Egy amerikai tisztviselő megjegyezte, hogy a kínai tisztviselők a múlt heti feszültségek közepette nem válaszoltak a Pentagon magas rangú tisztviselőinek hívásaira, de ezt nem tekintik a kapcsolatok hivatalos megszakításának a magas rangú személyekkel, például Lloyd Austin amerikai védelmi miniszterrel. Wu védelmi minisztériumi szóvivő az említett jelentésekre vonatkozó közvetlen kérdésre azt mondta: “Kína vonatkozó ellenintézkedései szükséges figyelmeztetés az Egyesült Államok és Tajvan provokációira, valamint a nemzeti szuverenitás és biztonság legitim védelme”.

Forrás: https://www.cnbc.com/2022/08/08/china-announces-fresh-military-drills-around-taiwan.html