Antony Blinken külügyminiszter ezen a héten Ukrajnába látogat és találkozik Volodimir Zelenszky elnökkel. Az utazás során a Biden-kormányzat azon dolgozik, hogy elrettentse Oroszországot a szomszédja lehetséges inváziójától.

Blinken szerdán landol Kijevben, ahol találkozik Zelenszky-vel és Dmytro Kuleba ukrán külügyminiszterrel. A diplomata konzultál az ottani amerikai nagykövetség alkalmazottaival és családtagjaival, és ismerteti a készenléti terveket arra az esetre, ha Oroszország a további eszkaláció mellett döntene.

Az utazás előtt Blinken kedden beszélt kollégájával, Szergej Lavrov orosz külügyminiszterrel, és ismételten felszólította Moszkvát, hogy csökkentse a feszültséget az ukrajnai határ menti katonai készültség redukálásával.

Blinken utazása az amerikai és európai tisztviselők, valamint orosz kollégáik közötti többszörös, nagy téttel rendelkező megbeszélések nyomán jött létre. A találkozókat követően a Biden-kormányzat azzal vádolta Oroszországot, hogy cselt készít elő, amelyet az ukrajnai invázió elkezdéséhez használ.

Oroszország minden ilyen előkészületet tagadott.

Jen Psaki, a Fehér Ház sajtótitkára pénteken azt mondta, hogy az Ukrajna elleni orosz kiberhadműveleteket figyelő titkosszolgálatok úgy vélik, hogy az előjelek alapján Ukrajna szárazföldi invázióját jelezheti a következő 30 napon belül.

Az új idővonal a legújabb jele annak, hogy a Biden-kormányzat mennyire közelinek véli az Ukrajna elleni orosz támadást, és mennyire sürgetővé vált a békés rendezés érdekében tett erőfeszítései.

Az ukrán kormány hónapokkal ezelőtt figyelmeztette az amerikai és európai szövetségeseket, hogy orosz csapatok gyűlnek össze keleti határa mentén. A készültség a Fekete-tengeren fekvő Krím félsziget, Oroszország által 2014-ben végrehajtott megszállását idézte elő, amely nemzetközi felzúdulást okozott, és szankciók sorozatát váltotta ki Moszkva ellen.

2014-ben láttuk ezt a forgatókönyvet, és most újra ezt készítik elő” – mondta Jake Sullivan nemzetbiztonsági tanácsadó a múlt héten a Fehér Házban újságíróknak, hozzátéve, hogy az Egyesült Államok „készen áll”.

A Kreml korábban tagadta, hogy invázióra készült volna.

A múlt hónapban Joe Biden elnök kétszer beszélt Vlagyimir Putyin orosz elnökkel az ukrán határon zajló jelentős katonai készültség közepette. A december 7-i első felhívás során Biden nem volt hajlandó elfogadni Putyin Ukrajnával kapcsolatos feltételeit, beleértve azt is, hogy az ország soha nem csatlakozhat az Észak-atlanti Szerződés Szervezetéhez.

A vezetők legutóbbi, december 30-i felhívása során Biden ismét aggodalmát fejezte ki és fenyegetéseket fogalmazott meg, miszerint kormánya „határozottan reagál” szövetségeseivel és partnereivel együtt, ha Oroszország megtámadja Ukrajnát.

Blinken csütörtökön Berlinbe utazik, hogy találkozzon Annalena Baerbock német külügyminiszterrel, hogy megvitassa az Ukrajna elleni további orosz agresszió visszaszorítását célzó közös erőfeszítéseket. Kérdéseket fog felvetni arról is, hogy a szövetségesek és partnerek készek-e súlyos következményekkel és gazdasági költségekkel sújtani Oroszországot egy invázió esetén.

Forrás: https://www.cnbc.com/2022/01/18/antony-blinken-heads-to-ukraine-as-potential-russian-invasion-looms.html?fbclid=IwAR3IikWtgyvndnOKW0e1cMFkfi80iPzLY1FaBggqGdRIqyx6eJdONRvmLBg