Komoly, húsz százalékot meghaladó profitnövekedést könyvelhetett el a müncheni székhelyű Allianz biztosító a második negyedévben.

A pénteken közölt adatok szerint a piaci tőkeértéke és díjbevétele alapján Európa legnagyobb biztosítója 1,23 milliárd euró adózás utáni eredményre tett szert. Ez 23 százalékkal múlta felül az egy évvel korábbi 1 milliárd eurót és meghaladta a szakértők által várt 1,21 milliárd eurót is. A működési eredmény 2,8 százalékkal 2,36 milliárd euróra emelkedett, szintén nagyobb lett az elemzői várakozásokban szereplő 2,21 milliárd eurónál.

A Magyarországon az Allianz Hungária révén érdekelt társaság díjbevétele 25,2 milliárd euró volt, 2,5 százalékkal több az egy évvel korábbinál. A tavalyi második negyedévben az Allianz görög állampapír-állománya a válság miatt jelentősen veszített értékéből, emiatt 1,3 milliárd eurót írtak le. Ez az egyetlen tétel akkor 326 millió euróval vetette vissza a profitot és 76 millió euróval a működési eredményt. Az idei második negyedévben ilyen jellegű nyereségcsökkentő tétel már nem volt.