A kulcsemberek komoly erőfeszítéseket tesznek, hogy a fokozott elvárásoknak megfeleljenek. Ez az első fázisban lelkesedéssel és bizonyítási vággyal párosul, egy idő után azonban csökkenni kezd a kreativitás és a belső motiváció.

A kulcsemberek komoly erőfeszítéseket tesznek, hogy a fokozott elvárásoknak megfeleljenek. Ez az első fázisban lelkesedéssel és bizonyítási vággyal párosul, egy idő után azonban csökkenni kezd a kreativitás és a belső motiváció. Ehelyett a napi rutin válik megszokottá – egyre kisebb hatékonysággal.

 

Nyugaton már nagy népszerűségnek örvend és hazánkban is egyre jobban terjed a sabbatical, azaz a megújulási szabadság, amely egy fél éves, vagy akár csak 2-3 hónapos fizetett vagy fizetés nélküli szabadságot jelent.

Egyes cégek ezt előre meghatározott témájú önfejlesztéshez kötik, mások semmilyen elvárást nem támasztanak az időtöltés tartalmával kapcsolatban.

Előnye, hogy nemcsak nagyon élvezetes, de a rutin hosszabb megtörése miatt a munka ismét vonzóvá válik. A megújulásnak ez a rendszere közép-hosszútávon pénzügyileg is bizonyítottan megtérül. Ez köszönhető egyrészről a termelékenység növekedésének, másrészről a kulcsemberek csökkenő elvándorlásának.

Stefan Sagmeister The power of time off (A szabadság ereje) című előadásában bemutatta, hogy az elmúlt 7 évben minden ötlet, amit megvalósított, a sabbatical egy évéből származott. Így hosszútávon anyagilag is megtérült ez a döntés.