Az euróövezetben emelkedett, a 27-tagú Európai Unióban pedig csökkent a kiskereskedelemi forgalom volumene júniusban az előző hónaphoz képest – közölte pénteken az EU statisztikai hivatala az Eurostat.

Júniusban az előző hónaphoz képest 0,1 százalékkal emelkedett a kiskereskedelmi forgalom volumene a 17 tagú euróövezetben, az EU 27 tagországában pedig 0,3 százalékkal csökkent. Májusban mindkét térségben 0,8 százalékkal nőtt a kiskereskedelmi forgalom volumene havi összevetésben.

Az idén júniusban 2011 júniusával összevetve az euróövezetben 1,2 százalékkal, az EU-ban pedig 0,7 százalékkal csökkent a kiskereskedelmi forgalom volumene.

Havi összevetésben júniusban hét országban emelkedett, tizenegy országban csökkent és három országban, Dániában, Litvániában és Lengyelországban nem változott a kiskereskedelmi forgalom. A legnagyobb növekedést Szlovéniában (2,4 százalék), Lettországban (2,1 százalék) és Luxembourgban (1,5 százalék) regisztrálták. A legnagyobb mértékben Írországban (2,2 százalék), az Egyesült Királyságban (1,7 százalék) és Romániában (1,1 százalék) csökkent a kiskereskedelmi forgalom.

Éves összevetésben nyolc országban csökkent, tizenkettőben emelkedett és egy országban, Ausztriában nem változott a kiskereskedelmi forgalom. A legnagyobb visszaesést Portugáliában (5,3 százalék), Spanyolországban (5,1 százalék) és Máltán (4,3 százalék) regisztrálták. A növekedési listát Észtország és Lettország (egyaránt 8,4 százalék), Luxembourg (5,9 százalék) és Románia (3,9 százalék) vezeti.