Ha a hitelintézeteknek rosszul megy, akkor az visszaveti a többi ágazatot is – mondta Kovács Levente, a Magyar Bankszövetség főtitkára a szombati Magyar Hírlapban megjelent interjúban.

Magyarországon háromféle bankadót vetettek ki, így a bankszektor az EU-n belül a leginkább túlterhelt ágazat – magyarázta a bankszövetség főtitkára. Ráadásul Magyarországon igen alacsony a lakossági megtakarítások aránya – tette hozzá.

Kovács Levente elmondta: a válság előtt a betét/hitel arány 170 százalék volt, vagyis 100 forint betétre 170 forint hitel jutott. Ma az arány 130 százalék körül van, tehát csak relatíve, a korábbi szinthez képest lehet forráskivonásról beszélni. Ez a gyakorlatban annyit jelent, hogy a bankok külföldi tulajdonosai – a tőkefeltöltésen kívül – folyamatosan finanszírozzák a magyar gazdaságot, a már említett 30 százalék erejéig.

A főtitkár hasznosnak és eredményesnek minősítette az árfolyamrögzítést. Kifejtette, hogy az árfolyamrögzítés egyértelmű kedvezményezettje a banki ügyfél. A banki adatok alapján, a folyamatban lévő ügyeket is beszámítva, július végén már 70 ezer devizahiteles ügyfél 650 milliárd forintnak megfelelő hitelállománya tartozott az árfolyamrögzítéshez – közölte az interjúban Kovács Levente.