A felsőoktatási pótfelvételi eljárásban csak önköltséges helyekre lehet pályázni, és csak egyetlen intézmény, egyetlen szakára van lehetőség jelentkezni, így a legfontosabb kérdés, aminek érdemes utánajárni: mit tartalmaz a tandíj, azaz a költségtérítés.

A felsőoktatási pótfelvételi eljárásban csak önköltséges helyekre lehet pályázni, és csak egyetlen intézmény, egyetlen szakára van lehetőség jelentkezni, így a legfontosabb kérdés, aminek érdemes utánajárni: mit tartalmaz a tandíj, azaz a költségtérítés.


Az állami és magánintézmények között jelentős különbségek lehetnek, így nem csak azt érdemes megnézni, mennyibe kerül az oktatás finanszírozása, a túlságosan alacsonyan megállapított költségtérítési összeg ugyanis akár a képzés fenntarthatóságát veszélyeztetheti.

Fontos, hogy mit tartalmaz a tandíj

Az állami és magánintézmények között a költségtérítés mértékében és annak tartalmában is különbséget lehet tenni. A magánintézmények mögött valószínűsíthető a biztos anyagi háttér, hiszen ezek az iskolák a kezdetektől piaci alapon működnek és stabil szereplői a felsőoktatásnak. Áraikat reálisan, piaci alapon hozzák és kiemelt érdekük, hogy folyamatosan növekvő minőséget nyújtsanak és növeljék diplomáik értékét, ugyanis csak így képesek helyt állni. A magánintézmények emellett számos olyan lehetőséget beépítenek a költségtérítésbe, amelyekért állami intézményekben elképzelhető, hogy további díjakat kell fizetni, ilyenek például a tréningek, vagy a nyelvi képzés. A magánintézmények mellett szólhat még, hogy kiemelten kezelik a vállalati kapcsolatokat, szintén a versenyképesség megőrzése és a diploma értéknövelése céljából. A képzések gyakorlatorientáltak, a tananyagok a vállalati szféra igényeihez igazodnak. „A Budapesti Kommunikációs és Üzleti Főiskola (BKF) egyik erőssége például a kreatív gondolkodás fejlesztése és a folyamatos reagálás a munkaerő-piaci elvárásokra. Ez jelenik meg az intézmény egyedülálló tréningrendszerében és a mindennapi oktatásban, módszertanainkban” – tájékoztat Vass László, az intézmény rektora, a Magyar Rektori Konferencia tagja.

Érdemes a pótfelvételi nyíltnapokon is tájékozódni

Az első és legfontosabb teendő megnézni a felvételiző pontjait és, hogy az mely intézmények, mely szakjaira elegendő. A szabályoknak megfelelően a ponthatárokat úgy kellett meghúzni, hogy a megállapított pontszámnál a pótfelvételi időszakban sem vehető fel alacsonyabb pontszámmal jelentkező hallgató. Kiemelten fontos utánanézni annak is, hogy milyen karriersegítő, tehetséggondozó programokkal segíti az iskola a hallgatókat, valamint hogy milyen támogatásokat lehet igénybe venni és milyen az ösztöndíjrendszer, ezek is gyakran nagyon eltérőek a magán és állami intézmények esetében. A lehetőségekről a felvételiző a nyíltnapokon és a közösségi oldalakon is tájékozódhat, ahol egyébként olyan információkhoz is hozzá lehet jutni az intézményekről, melyekhez egyébként szinte lehetetlen. Mivel a pótfelvételi időszak nagyon rövid, így a határidők betartása, valamint az elérhetőségek hibátlan megadása is rendkívül fontos. Külön érdemes odafigyelni azokon a szakokon, ahol esetleg felvételi vizsgát kell tenni.