Javuló befektetői bizalom emelte pénteken az amerikai tőzsdeindexeket idei csúcs közelébe.

Az indexek 0,02-0,05 százalék nyitáskori nyereség után zárásra javítottak napi eredményeiken: a DJIA-30 index 0,19 százalék, a S&P-500 index 0,19 százalék, a Nasdaq Composite index pedig 0,46 százalék nyereséggel zárt, sorrendben 13.275, 1419 és 3077 ponton.

Idei legmagasabb értékét a DJIA index május elsején érte el 13.279 ponton, ami négyéves csúcsnak számított. A S&P-500 index idei legmagasabb értéke pedig 1419 pont.

Az amerikai indexek pénteken sorban a hatodik egymást követő nyereséges hetet zárták. A DJIA-30 index utoljára 2011 januárjában zárt egy héthetes erősödő szakaszt. Idei legmagasabb értékét az index május elsején érte el 13.279 ponton, ami négyéves csúcsnak számított. A S&P-500 index idei legmagasabb értéke 1419 pont.

A pénteken közzétett előzetes adat szerint augusztusban a vártnál jóval nagyobb javulással háromhavi csúcsra emelkedett a Thomson Reuters hírügynökség és a Michigan Egyetem által vezetett fogyasztói bizalmi index az Egyesült Államokban.

Az amerikai tőzsdei hangulaton javított az európai tőzsdék erős zárása is. Angela Merkel német kancellár csütörtöki, euró melletti kiállásából a piacok azt a következtetést vonták le, hogy valamelyest enyhül Németország ellenállása az Európai Központi Bank szuverén kötvényvásárlási tervével szemben. A vezető európai részvények árfolyamát követő FTSEurofirst 300 index pénteken 13 havi csúcsot érintett, és már sorban a tízedik egymást követő hetet zárta nyereséggel.

A Wall Streeten a legnagyobb nyereséget a feldolgozóipari ágazatok részvényei érték el, azon belül is a gépgyártó, valamint a repülés- és hadiipari vállalatok részvényei. A nem ciklikus fogyasztási cikk forgalmazó, a gyógyszerészeti vállalatok részvényei viszont gyengültek. A Caterpillar és az United Technologies, valamint a Bank of America részvénye másfél százalékkal erősödött, a Merck & Co, a Pfizer részvénye másfél százalékkal gyengült.

Az Apple részvénye 645,48 dolláron új csúcsot érintett – mielőtt kissé korrigált volna – az új iPhone és iPad modellek bemutatásához fűzött piaci reményeknek köszönhetően. Az előző csúcs négy hónappal ezelőtt, április 10-én volt 644 dolláron. Az Apple részvény célárfolyamát pénteken egy brókercég 800 dollárról 900 dollárra emelte meg. Az Apple piaci tőkeértéke a jelenlegi árfolyamon másfélszerese az ExxonMobil Corp. olajipari konszernének.

A Facebook részvénye pénteken, egy nappal azt követően, hogy lejárt az eredeti befektetők eladási moratóriuma, 19,01 dolláron érintette árfolyammélypontját, azaz megközelítette 38 dolláros kibocsátási árfolyamának felét. A moratórium lejártával 270 millió papír került piacra, így kétharmadával ugrott meg az eladható papírok száma.

Az WTI nyersolaj ára új háromhavi csúcsra emelkedett arra a bejelentésre, hogy az IEA nem látja szükségét készletek felszabadításának. A Nymex árupiacon a legnagyobb forgalmú határidős jegyzés 41 centtel magasabban, hordónként 96,01 dolláron zárt. A Brent nyersolaj a londoni ICE árutőzsdén hordónként 113,71 dolláron zárt, 1,56 dollárral az előző zárás alatt.

Az arany ára pénteken csak csekély mértékben változott. A Comex árutőzsdén a legforgalmasabb decemberi határidő jegyzése unciánként 1.619,4 dolláron zárt, 20 centtel, 0,01 százalékkal az előző napi zárás alatt. A spot ár 30 centtel unciánként 1614,60 dollárra emelkedett.