Emelkedő indexekkel indult a kereskedés szerdán az amerikai értékpapírpiacokon a keddi veszteséges zárás után.

A DJIA-30 index 0,16 százalékos, az S&P-500 index 0,27 százalékos, a Nasdaq Composite index pedig 0,59 százalékos emelkedéssel kezdte a szerdai kereskedést. A piacok az amerikai elnök infrastruktúra-fejlesztési programja részleteinek a bemutatására várnak. A hónap eleje óta a DJIA index 7 százalékkal, az S&P index 4 százalékkal erősödött, a Nasdaq Composite viszont 1 százalékkal csökkent. Az év eleje óta a DJIA index 8 százalékkal, az S&P index 5,4 százalékkal, a Nasdaq index 1,2 százalékkal erősödött.

A gazdasági fellendülés reményében ugyanis megindult a válságév nyerteseinek számító technológiai vállalatok részvényeiben felhalmozott árfolyamnyereség lefölözése, és az így felszabaduló tőkének a gazdaság motorjának a felpörgéséből profitáló hagyományos iparágakat képviselő részvényekbe fektetése. Technológiai részvényeket a Nasdaq Composite index nagyobb arányban tartalmaz, mint a Wall Street DJIA és S&P indexei, amelyek az elmúlt héten rekordot döntöttek. A Nasdaq index ezzel szemben mintegy 7,5 százaléknyira van rekordja alatt.

Az olajár csökkent szerdán, a Brent 0,92 százalékkal hordónként 63,58 dollárra, a WTI 0,78 százalékkal 60,08 dollárra. Mindkét olajtípus több mint húsz százalék áremelkedést ért el az év eleje óta. Az arany ára négy éve a legrosszabb negyedéve elé néz, több mint tíz százalékot veszítve az év eleje óta részben a dollár erősödése miatt, valamint azért, mert a gazdasági fellendülés reményében gyengül a befektetési menedék szerepe.

A főbb devizák kosarával szemben kalkulált dollár index az év eleje óta 3,7 százalékkal emelkedett. Szerdán az amerikai piacok nyitásakor az index 0,04 százalék csökkenéssel 93,26 ponton állt. Az arany spot ára 0,12 százalék napi emelkedéssel unciánként 1687,27 dolláron állt a nemzetközi kereskedelemben az amerikai piacok nyitásakor. Az eurót 0,11 százalékkal jegyzik erősebben 1,1728 dolláron. A negyedévet az euró 4 százalékos gyengüléssel zárhatja a dollárral szemben.