Nyelvtanulók körében örök kérdés, hogy milyen könyvből tanuljanak vagy készüljenek fel a nyelvvizsgára vagy a külföldi munkavállalásra. Nem véletlenül, hiszen akárcsak külföldön, itthon is a nyelvkönyvek széles választékból válogathatunk.

Ez pedig valóban jó dolog, hiszen mi, nyelvtanulók is valamennyien eltérőek vagyunk, másképp tanulunk, különböző módszerekkel érünk célba. Épp ezért nem is lenne szerencsés olyan tankönyv, ami egyféle módszerrel okítja a nyelveket.

Ezeket a kérdéseket döntsd el, mielőtt választanál!

Az oktató kiadványok minden típusát megtaláljuk a többek között angol tankönyveket és nyelvkönyveket forgalmazó Oxford Corner Könyvesboltban

  • Az angolt tanulhatod kurzuskönyvből, használhatsz nyelvtani gyakorlót, nyelvtani összegzőt, szókincsfejlesztőt vagy készségfejlesztőt. A vizsgára pedig felkészülhetsz vizsgafelkészítőből. 
  • Aszerint is dönthetsz a vásárlásnál, hogy magyar vagy külföldi kiadású angol nyelvkönyvet szeretnél-e a könyvespolcodon látni. 
  • Egy komplex vagy sok különböző tankönyvre van szükséged? Ez csak a tanulási módszeredtől és szokásaidtól függ.
  • Jól ismert, régóta a piacon lévő, “patinás” vagy ismeretlen, új kiadó, esetleg nyelviskola által kiadott könyvnek szavazol bizalmat?

Milyen típusai vannak a nyelvi könyveknek?

Ha sikerült a fenti kérdésekre válaszolnod, vesézzük ki egy kicsit a nyelvkönyvek típusait, hisz ezzel kapcsolatban a legtöbb nyelvtanuló bizonytalan. Nem is csoda, mivel a tanárok sem azzal kezdik az órát, hogy tipizálják a tankönyveket. Lássuk hát, mi micsoda!

  • Nyelvtani gyakorló: ha szereted írásbeli gyakorlatokkal erősíteni a nyelvtan tudásod, akkor ez Neked való. Remek példamondatokat találhatsz benne. 
  • Szókincsfejlesztő: használd együtt a gyakorlóval, és nem marad el a sikerélmény! Ugyanúgy “összefirkálhatod” és megtalálod benne a megoldókulcsot is. 
  • Nyelvtani összegző: mint a nevében is benne van, csak összefoglalja a grammatikai szabályokat, nem gyakoroltat. Ha angolul tanulsz, egész biztosan van a polcodon egy ilyen könyv a szótár mellett. 
  • Készségfejlesztő könyvek: az egyes képességek fejlesztését segítik elő, mint a hallás utáni megértés vagy az íráskészség. Ezekből rengeteget találsz a piacon. 
  • Vizsgafelkészítő könyvek: jellemzően egy bizonyos szintű nyelvvizsgára készítenek fel. Általában ezeket a vizsgaközpontok adják ki és forgalmazzák. 

Egyéb nyelvi kiadványok

A szaknyelvi könyvek hasznosak, ha munkához, új álláshoz van szükséged a nyelvtudásra. Ha hatékonyan szeretnél angolul tanulni és sikerélményre vágysz, az Oxford Corner Könyvesbolt webáruházában ehhez rengeteg segítségre lelsz. Nézz körül az idegen nyelvű regények vagy a könnyített olvasmányok között is!