Az otthonteremtési támogatások széles palettájából válogathatnak azok a családok, akik az átalakulás alatt álló ingatlanpiacon a financiális nehézségek és az emelkedő kamatkörnyezet ellenére még az idei évben belevágnak az otthonteremtésbe vagy meglévő ingatlanuk korszerűsítésébe. A kormányzati segítség ebben a helyzetben különösen jól jöhet a családoknak, a következő év azonban számos változást hoz az elérhető támogatások terén. Melyik jár le idén és mi lesz elérhető jövőre? A Credipass szakértői összegyűjtötték a legfontosabb tudnivalókat!

Magyarország Kormánya családpolitikájának központjába helyezte az elmúlt években a családok otthonteremtésének támogatását és a lakhatási körülmények javítását. Ennek köszönhetően számos vissza nem térítendő kedvezmény, támogatás és a hozzájuk kapcsolódó kedvezményes kamatozású hitelkonstrukció közül választhatnak a gyermeket nevelő vagy tervező párok. „A bizonytalan gazdasági helyzetben és az emelkedő kamatkörnyezetben még inkább felértékelődnek az otthonteremtési támogatások, valamint a hozzájuk kapcsolódó kölcsönök, hiszen a piacon elérhető átlagosan 8,5%-ot is meghaladó lakáscélú jelzáloghitelekkel ellentétben ezek a futamidő végéig fix, 3%-os kamattal rendelkeznek.” – magyarázta Fülöp Krisztián, a Credipass magyarországi vezetője.

2022 év végiéig élhetnek a fiatal családok a Magyar Falu Program keretén belül indított és idén egyszer már meghosszabbított otthonteremtési támogatással, a Falusi CSOK-kal. A támogatás bevezetésével a kormány elsődleges célja az volt, hogy megállítsa a falvak, kistelepülések népességcsökkenését. Az elmúlt évek tapasztalatai alapján ez sikerült is, a társadalmi fogyás tendenciája számottevően lelassult ebben az időszakban. A 2678 településen elérhető támogatást 2019-es indulása óta 32 ezer család igényelte, eddig 177 milliárd forint értékben. A legtöbb igénylés az észak-keleti régióból érkezik, arányosan a Falusi CSOK-ban érintett községek számával, ugyanakkor – a főváros agglomerációján kívül – Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom és Fejér megyében ugrott meg legnagyobb mértékben a lakosságszám a Falusi CSOK motivációjára. A Falusi CSOK és CSOK igénylések tavalyi darabszáma alapján összesen az ingatlanpiaci forgalom körülbelül 20%-nál jelentettek segítséget. A Falusi CSOK egy gyermek nevelése esetén 600 ezer, kettőnél 2,6 millió, háromnál pedig 10 millió forintos segítséget jelenthet használt lakás vásárlásához és korszerűsítéséhez a családoknak 2022. december 31-ig.

A Falusi CSOK mellé kiegészítésként felvehető a Falusi CSOK-kölcsön, amely egy legfeljebb 3%-os kamatozású, államilag támogatott lakáshitel használt ingatlan vásárlására és egyidejű bővítésére és/vagy korszerűsítésére, továbbá meglévő ingatlan bővítésére és/vagy korszerűsítésére. A Falusi CSOK-kölcsönt a Falusi CSOK támogatást igénybe vevő személyek igényelhetik szintén az idei év végéig.

Az energiaárak emelkedése jelentős hatással volt az ingatlanpiacra, az eddiginél is keresettebbek lettek az alacsony energiafelhasználású ingatlanok, illetve felértékelődött a rossz energetikai tulajdonságokkal rendelkező ingatlanok felújításának, modernizálásának fontossága. „Aki állami segítséggel szeretne spórolni a szükséges munkálatok költségén, még az idei évben élhet az otthonfelújítási támogatás és a hozzá kapcsolható kamattámogatott hitel lehetőségével. Az otthonfelújítási támogatás tavaly januári bevezetése óta 2021 év végéig közel 88 ezer igénylés futott be a Magyar Államkincstárhoz, az eddig az időpontig folyósított támogatások összege meghaladta a 128 milliárd forintot.” – tette hozzá Fülöp Krisztián. Az otthonfelújítási támogatás biztosan 2022. december 31-ig igényelhető, a legalább egy, 25 év alatti gyermeket nevelő családok számára nyitott lehetőség célja a lakhatási körülmények javítása és a magyar lakásállomány megújulásának ösztönzése. A felújítási, korszerűsítési költségek felét – maximum 3 millió forintnyi összeget – vállal át az állam, ennek köszönhetően lehetőség nyílik például megújuló energiaforrást használó rendszerek vásárlására.

A kizárólag a lakásfelújítási támogatáshoz igényelhető hitel egyedi állami kamattámogatással, fix, maximum 3%-os kamattal, legfeljebb 6 millió forintos hitelösszegig, maximum 10 éves futamidőre szól.

Egy lakás vásárlásakor sosem csak a vételár jelenti a költséget. Igaz, a járulékos költségek általában ehhez képest elenyészőek, ám a vagyonszerzési illeték összege – a lakás árának függvényében – akár több millió forintra is rúghat. Tavaly év eleje óta azonban a CSOK-ot igénylő családok mentesülnek az illetékfizetés alól„A családtámogatási lehetőség több millió forint azonnali hozzájárulást jelenthet a családok számára, sőt, ha ezt az összeget a lakásvásárlásnál önerőként használják, akkor jelentősen bővíteni tudják a hitellehetőségeiket, így magasabb árkategóriában is válogathatnak az eladó ingatlanok között.” – tette hozzá a szakértő.

Az Otthonteremtési Program egyik lényeges eleme 2021. január 1-je óta a gyermeket nevelő, vagy gyermeket váró családok által felvett kamattámogatott lakáscélú hitelek igénylése kapcsán lefolytatott közjegyzői eljárás díja 55-65% közötti mértékben csökkent 2021. január 1-jétől.

A Kormány 2023-as költségvetési tervezete alapján – bár jogszabály még nem született – 2022. december 31. után is várható folytatás a népszerű Babaváró támogatás tekintetében, a betervezett összeg 175 milliárd forint. A szabadfelhasználású, maximum 10 millió forint összegben igényelhető kölcsön 2019 nyarán indult, a Magyar Nemzeti Bank közlése szerint azóta közel 1.600 milliárd forintot folyósítottak 2022 januárjáig az igénylőknek. A Credipass ügyfelei körében végzett felmérés szerint 2020-hoz képest 10 százalékponttal magasabb azoknak a Babaváró támogatást igénylő ügyfeleknek az aránya 2021-ben és az idei évben is, akik lakás vásárlására fordították a felvett összeget. A pénzügyi közvetítő 2022-es évi adatai alapján a lakásvásárlásra fordított Babaváró támogatások volumene meghaladta a 6 milliárd forintot. Az MNB összegzése szerint az idei év júliusáig összesen 1896 milliárd forintot utaltak ki a pénzintézetek a Babaváró támogatást igénylőknek.

A Kormány bejelentései alapján a jövő évben is segítséget jelent majd a CSOK és a hozzá kapcsolható kamattámogatott hitel, amely a gyermeket nevelő vagy vállaló családok részére biztosít vissza nem térítendő állami támogatást, új otthon vásárlására, építésére vagy használt otthon vásárlására, bővítésére használható fel. A gyermeket nevelő házastársak, élettársak és egyedülálló szülők igényelhetik, életkoruktól függetlenül, előre vállalt gyermek esetén pedig olyan házaspárok, akik közül legalább az egyik fél 40 év alatti.

2021. január 1-jétől ÁFA-visszatérítési támogatásra jogosult az a család, aki saját erős építkezés során teremt új otthont. A kifizetett építkezési és telekár számlák 27%-os ÁFA tartalmának legfeljebb 5 millió forint értékű visszatérítése kérhető a CSOK igénylésétől függetlenül.

Ugyanakkor azok a fiatal párok sem maradnak támogatás nélkül, akiknek anyagi vagy egyéb okokból kifolyólag nem áll módjukban önálló lakás vagy családi ház vásárlása, építése, így külön lakrészben, de egyikük családjánál, több generációs otthonteremtésben gondolkodnak. Egy tetőtéri lakrész kialakításához szükséges munkálatokra az új lakás építése, vásárlása után járó CSOK összegének megfelelő támogatást igényelhetnek. Ez a támogatás meglévő vagy vállalt gyermek esetén is elérhető, egy gyermek esetén 600 ezer Ft, két gyermeknél már 2,6 millió forint, három gyermek után pedig 10 millió forint a kérelmezhető összeg.

Azok a családok, akik új ingatlant vásárolnának, továbbra is élvezhetik az 5%-os újlakásokra vonatkozó áfakulcsot, azonban az adó-visszatérítési támogatás jövő évi folytatása még nyitott kérdés.